Ilyenért lehet kártérítési pert indítani?
Ha a hadsereg életveszélyes, vagy a követelményeknek nem megfelelő felszereléssel látja el a katonáit éles bevetésen, az vonhat maga után valamilyen kötelezettségszegési büntetőeljárást? Ez ugyan nem feleltethető meg a háborús bűnök egyik kitételének sem, de valamilyen más jogszabály vonatkozik erre, amit alkalmazni lehet ilyenkor?
Olyanra gondolok másik példával bemutatva, mint amikor a rendőrség 2006-ban hiányos felszerelésben küldte az állományát tömegoszlatásra, rossz vízágyúval, lejárt szavatosságú(?) könnygázzal. Minden efféle fegyveres szervek kötelesek bizonyos előírt felszerelést biztosítani, ellenkező esetben felelősségre vonhatóak?
Ha igen, mi ennek a pontos megfogalmazása?
Kedves Kérdező!
Jó a kérdés és nem egyszerű rá válaszolni, biztosan helyes választ nem is fogok tudni adni.
Büntetőeljárást szerintem nem von maga után a dolog, mert nem bűncselekmény valósul meg, így szerintem polgári jogi kártérítés fordulhat elő esetleg csak.
Ott viszont el tudom képzelni, hogy az esetlegesen megsérült katona vagy rendőr pert indítson a Honvédség vagy a Rendőrség ellen és kérje a kára megtérítését, arra hivatkozva, hogy a kár nem az ő, hanem a szervezet mulasztása miatt állt be.
Nehéz kérdés (legalábbis nekem, más lehet, hogy kisujjból kirázza a választ), de törpölök majd rajta és ha rájövök valamire, megírom majd!
Közben én ezeket találtam meg:
Elöljárói gondoskodás elmulasztása
451. § (1) Aki elöljárói kötelességét azáltal szegi meg, hogy az alárendeltjének anyagi ellátásához, fenyegető veszélytől megóvásához vagy megmentéséhez szükséges intézkedést elmulasztja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Ha a bűncselekmény a szolgálatra vagy a fegyelemre jelentős hátránnyal jár, a büntetés bűntett miatt
a) az (1) bekezdésben meghatározott esetben egy évtől öt évig,
b) háború idején vagy megelőző védelmi helyzetben két évtől nyolc évig
terjedő szabadságvesztés.
(3) Aki a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt – az ott tett megkülönböztetés szerint – egy évig, illetve három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Készenlét fokozásának veszélyeztetése
454. § (1) Aki az alakulat készenlét fokozását közvetlenül veszélyezteti azáltal, hogy szolgálati kötelességének megszegésével
a) nem gondoskodik a szükséges fegyverzet, harci felszerelés vagy más hadianyag biztosításáról vagy készletének megóvásáról,
b) fontos fegyverzetet, harci felszerelést vagy más fontos hadianyagot megsemmisít, használhatatlanná tesz, vagy rendeltetésétől egyéb módon elvon,
bűntettet követ el, és három évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Ha a bűncselekmény a szolgálatra különösen nagy hátránnyal jár, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, háború idején vagy megelőző védelmi helyzetben öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés.
(3) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt az (1) bekezdés esetén – az ott tett megkülönböztetés szerint – egy évig, illetve három évig, a (2) bekezdés esetén – az ott tett megkülönböztetés szerint – két évig, illetve egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
De azt nem tudom, hogy ezek a törvények visszamenőlegesen is érvényesek-e például, és hogy mennyi az elévülési idejük, vagy van-e ilyenük egyáltalán. Nem konkrétan a 2006-os eseményekre hegyezem ezt most ki, csak példaként hoztam fel, amiből talán jobban érthető, mit kérdezek.
Kártérítés terén a közigazgatási jogkörben okozott kárnál néznék utána.
Bűncselekmény akkor merülhet fel, ha rá tudunk bökni egy vagy több, de konkrét személyre, hogy az ő szándékos vagy gondatlan magatartására vezethető vissza az egész.
Magát a szervet nem fogják bűncselekmény miatt elítélni, de a kártérítés bejöhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!