Pszichiátriai beteg nem büntethető?
Vettem egy laptopot, amit nem kaptam meg.
Majd feljelentést tettünk és kiderült, hogy az eladó pszichiátriai beteg, így nem büntethető. Ez igaz?
Szóval egy beteg ember nem büntethető?
Akkor mi lesz a 30 ezer forintommal?
Állítólag elvették tőle a gyermekeit és kényszer gyógykezelésre küldték...
A kár megtérítés, és a büntethetőség nem ugyanaz.
A 30eFt-d az kár, a büntetés pedig az, amit a rendőrség/bíróság kiszab az elkövetett szabálysértésért.
Egyébként ennek fenti cselekménynek a megnevezése csalás vétsége, mivel a szabálysértési értékhatárt nem éri el. Kényszergyógykezelést csak bíróság rendelhet el.
Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
"Egyébként ennek fenti cselekménynek a megnevezése csalás vétsége, mivel a szabálysértési értékhatárt nem éri el. Kényszergyógykezelést csak bíróság rendelhet el."
Pontosan azért, amiért nem éri el a szabálysértési értékhatárt, csalás szabálysértése valósul meg. Akkor lenne vétség ha meghaladná.
"Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el."
Így van, a szabálysértés, és BTK is így fogalmaz, kivéve jelen esetben a szabs. tv. úgy fogalmaz, hogy:
Aki 50eFt-ot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, csalást, készpénz helyettesítő eszközzel való visszaélést stb elköveti, továbbá aki megkísérli szabálysértést követ el. (Fejből idéztem, bocsánat ha nem pontos.)
Kevered a szezont a fasz@mmal.
318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2)982 A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást
a) bűnszövetségben,
b) közveszély színhelyén,
c) üzletszerűen
d)983
követik el.
Ez is jogértelmezés, én nem látom a szabs. értékre elkövetett egyénileg kivitelezett csalást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!