Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy van ez a kiskert regisztr...

Hogy van ez a kiskert regisztráció?

Figyelt kérdés
Tegnap hallottam a tévében, hogy már büntetés jár, aki nem regisztráltatta a kiskertjét... Honnan kellett volna nekem ezt tudnom? Van a ház mögött egy kiskert, azért is kellene fizetnem?
2013. febr. 5. 10:18
 1/7 anonim ***** válasza:

Tegnap a tv-ben hülyeséget mondtak. Március harmincig kell regisztrálni a földhivatalnál és ingyenes.

[link]

Honnan kellett volna tudnod róla? Na ez egy jó kérdés ! És a 70 éves mamának, akinek van egy kis háztájija, annak honnan kellett volna róla tudnia? Többszáz millió forintot költ a kormány a nemzeti konzultációra, meg az IMF elleni propagandára, de nem tud rászánni egy kis pénzt arra, hogy a jogszabályról tájékoztassa az embereket. Bár, az is igaz, hogy akkor nem lehetne büntetni.

2013. febr. 5. 11:10
 2/7 Andizsuzsi ***** válasza:

"Tegnap a tv-ben hülyeséget mondtak. Március harmincig kell regisztrálni a földhivatalnál és ingyenes."

Nem mondtak hülyeséget. Amit te belinkeltél, az másról szól.

"1.A földhasználók azonosító adatainak kötelező bejelentése

A Tft. 2013. február 1-jével kötelező adatszolgáltatást ír elő a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára"

Ez az azonosító adatok bejelentéséről szól azok számára, akiket a nyilvántartásba már bejegyeztek.

2013. febr. 5. 15:11
 3/7 anonim ***** válasza:

Kedves Andizsuzsi!

Az 1. bejegyzés linkje nem másról szól. Idézet belőle "A Tft. 2013. február 1-jével kötelező adatszolgáltatást ír elő a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára. A Tft. új 25/G. § (1) bekezdése értelmében a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett magánszemély földhasználónak a személyi azonosítóját és az állampolgárságát, gazdálkodó szervezet földhasználónak pedig a statisztikai azonosítóját kell bejelentenie az ingatlanügyi hatóság felé. Ezen rendelkezés azokra a földhasználókra vonatkozik, akik 2012. december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzésre kerültek. Ezen földhasználók az adatszolgáltatási kötelezettségüknek 2013. március 30. napjáig a „földhasználati azonosító adatközlési adatlap” használatával tehetnek eleget. Az adatlaphoz csatolni kell magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány, gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítót tartalmazó okirat másolatát is.

Az adatközlési bejelentéssel indult eljárás díjmentes, de csak akkor, ha azzal együtt változás bejelentésére nem kerül sor."

Vagyis 2013. február 1-jével és nem 1-jéig (azaz ettől az időponttól) kötelez adatszolgáltatásra. És ezen kötelezettségnek ... 2013. március 30. napjáig kell eleget tenni. És ez az eljárás díjmentes. (Ha egyúttal adatváltozást is bejelentenek, annak van díja, nem 6000, hanem 6600 Ft illeték, ezt eddig is kellett fizetni; én is fizettem múlt évben mikor az 500 négyzetméteres zártkertemben művelési ágat változtattam és bejelentettem; egyébként megbüntethettek volna.)

2013. febr. 5. 15:28
 4/7 Andizsuzsi ***** válasza:

Kedves Pinkó!

Kevertek két dolgot. Az általad bemásolt rész adatszolgáltatásról szól. Magánszemélyeknek a személyi azonosítójukat és az állampolgárságukat, a gazdálkodó szervezeteknek a statisztikai azonosítójukat (törzsszámot) kell bejelenteniük.

A rendelkezés a tavaly december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználókra vonatkozik.

Január 31-ig pedig a földhasználatot kellett mindenkinek bejelentenie. Erre december 31-ig csak az 1 hektár feletti földet használók voltak kötelezettek, valamint a mezőgazdasági termelés alá vont zártkertek, januártól mindenkinek, a föld nagyságától függetlenül.

2013. febr. 5. 15:48
 5/7 Andizsuzsi ***** válasza:

"én is fizettem múlt évben mikor az 500 négyzetméteres zártkertemben művelési ágat változtattam és bejelentettem; egyébként megbüntethettek volna"

Erről beszélek. A te zártkerted be volt jelentve, mert művelés alá volt vonva. Neked csak adatközlési kötelezettséged van március 31-ig.

Akinek pl. a zártkertje üdülőként funkcionált, és nem volt művelés alatt, most annak is be kell jelenteni, mint termőföldet, függetlenül attól, hogy műveli-e, vagy sem. Ennek volt a határideje január 31.

2013. febr. 5. 15:51
 6/7 anonim válasza:
Segítsetek, nem értem. 500 m2-es telken van a házunk, ez kiskertnek minősül és be kell jelenteni?
2013. febr. 5. 18:50
 7/7 anonim válasza:

Szia!

Ezt találtam:

A bejelentési kötelezettség a termőföldekre vonatkozik, a külterületiekre eddig is érvényes volt, a mostani változás annyit tesz, hogy a belterületi termőföldek is regisztrálandók, függetlenül attól, hogy egy hektár alatti, vagy feletti méretűek. Leegyszerűsített módon mondva termőföld az, aminek aranykoronában kifejezett értéke van, hiszen a bejelentés elmulasztása esetén kiszabható bírság is az aranykorona értékhez kapcsolt (annak ezerszerese). Az ingatlan földhivatali lapján minden tulajdonos elolvashatja ingatlanának besorolását, és (ha van) aranykorona értékét, akié utóbbival nem rendelkezik, annak földje nem termőföld, ergo nem is kell semmit tennie. A belterületi, házakhoz tartozó földek jellemzően nem esnek a termőföld besorolása alá (ezek általában lakás, udvar, beépítetlen terület besorolásúak), tehát attól, hogy a kertben paradicsom, burgonya, almafa növekedik, még nem lesz termőföld besorolású. Ebben az esetben pedig sem bejelenteni, sem illetéket fizetni nem kell.

2013. febr. 5. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!