Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kiírhatja illetve kirakhatja-e...

Kiírhatja illetve kirakhatja-e a közös képviselő a lépcsőházban azt a papírt amin a közgyűlés napirendi pontjaiban név szerint fel van tüntetve a tartozó neve? -

Figyelt kérdés
Mindez úgy hogy azt bárki aki az utcáról is akár bejön láthatja!? Lehet-e a közös képviselő egyben a ház könyvelője is? Milyen jogszabály van erre? Mit tehetek?
2013. jan. 28. 14:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
fizethetsz, és nem kerülsz a névsorba
2013. jan. 28. 14:04
 2/13 anonim ***** válasza:
47%

Ha a könyvelőnek megvan nemcsak a könyvelői végzettsége, de a közösképviselőkre előírt kötelező végzettsége is, akkor miért ne lehetne ugyanaz a személy.

A könyvelés és a pénzügyi dolgok alakulásáról, a beszedett díjak összegéről és azok felhasználásáról készített éves beszámoló ellenőrzésére (a lakókon kívül) egy 3 fős felügyelő-bizottságot kell létrehozni, aki elszámoltatja a könyvelőt a pénzekkel.

Évenként a lakóknak is ki kell adni az elkészített beszámoló anyagát, abban is benne van név szerint, ki mit fizetett, és a befolyt összeg mire lett elköltve. A különbözetnek pedig a társasház bankszámláján kell lennie.

A felügyelő-bizottság ezt is ellenőrzi.

2013. jan. 28. 14:34
 3/13 anonim ***** válasza:
51%

Második vagyok!

Igen, újabban éppen azért rakják ki a listát, hogy ösztönző hatása legyen, elkerülhető a megszégyenülés, ha nincs tartozás.

2013. jan. 28. 14:36
 4/13 anonim ***** válasza:
0%
Fizess és akkor nincs ilyen problémád. Én se szeretném ha mások fogyasztásár kellene fizetnem.
2013. jan. 28. 14:46
 5/13 anonim ***** válasza:
Tanulmányozd az 1999-es társasházi törvényt. Kiírhatja és még más eszközei is vannak a tartozás behajtására. Végre rájöttek, hogy a törvénynek a tartozások megakadályozását kell szolgálnia.
2013. jan. 28. 16:35
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Ügyvédként bizton állíthatom: amennyiben az SZMSz ezt a lehetőséget megengedi, akkor megteheti. A néven és a hátralék tényén kívül más adat akkor sem szerepelhet jogszerűen azon a papíron (pl. a társaházon belül melyik lakásban lakik a hátralékos, még akkor sem, ha a postaládán kinn van a lakás száma). Viszont az SZMSZ ilyen rendelkezésével szemben eljárást lehet kezdeményezni, mert efféle adatkezelésre csak törvény, vagy az érintett hozzájárulásával kerülhet sor. Törvény nem rá alapot (ezért nem lehet az SZMSZ-ben) a hozzájárulás pedig ugyebár hiányzik. A vélemény úgy is megformálható, hogy törvénysértő SZMSZ-pont nem alkalmazható, tehát levetetheted a papírról a neved (más nevében, képviseletében nem jársz el).
2013. jan. 28. 17:48
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos ki, de ez valóban megalázó. Észre kéne venni hogy sokan nem azért nem fizetnek mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak!
2013. jan. 28. 19:50
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Egy hónap tartozásunk van és elhihetitek, hogy ha tudtam volna akkor kifizetem, de úgy gondoltam hogy a gáz, a villany és az óvoda fontosabb!

A neven kivül az emelet és az ajtó is fel van tüntetve! Már inkasszózták!

Az előző közösképviselőnk azt mondta, hogy beperelhetem őket amiért kiírták így a nevünket!

2013. jan. 29. 00:39
 9/13 A kérdező kommentje:
Annyit elfelejtettem, hogy éves beszámolót még egyszer sem készített, nincs meg a társasházkezelői végzettsége és nincs felügyelőbizottság!
2013. jan. 29. 00:40
 10/13 anonim ***** válasza:

Az szabálytalan, ha nincs végzettsége. Kb. 2005-2006 körül jött a jogszabály, azóta szerveznek erre tanfolyamokat, és csak olyan személy vállalhat el illyen munkát, akinek ez megvan.

A mi városunkban kb. 2-3 főnek van ilyen végzettsége, azóta szépen felosztották maguk között a rengeteg panelt, és igaz, hogy elvégzik a feladatukat, de szépen meg is élnek belőle.

2013. jan. 29. 07:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!