Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Édesapa és édesanya elhunyt,...

Édesapa és édesanya elhunyt, árvaellátás jogosultság, lehetőségek? Bővebben lentebb.

Figyelt kérdés
Szüleim elváltak, később édesanyám elhunyt. Árvaellátásban részesülök/részesültem illetve tartásdíjban édesapám részéről. Sajnos édesapám (már ő is nyugdíjas volt) is elhunyt ez évben. Megillet-e nagyobb összegű árvaellátás, illetve az halálozás hónapjában kapott tartásdíjat vissza kell-e fizetnem? 21 éves vagyok és még felsőoktatásban tanulok. Igen tehetetlennek érzem magam. Valaki járt hasonló cipőben, adna vki tanácsot? A neten érdemleges információt nem találtam ezzel kapcsolatban.

2013. jan. 14. 17:05
 1/2 anonim ***** válasza:

Igen

"Az árvát a 16. életéve betöltéséig megilleti az ellátás, függetlenül attól, hogy tanulmányokat folytat-e vagy sem,

illetve egészséges-e vagy tartós betegséggel, rokkantsággal él-e.

Az iskolai tanulmányok címén a beiratkozás napjától a tanulmányok befejezése hónapjának végéig (de legfeljebb

a 25. életév betöltéséig) azt a gyermeket illeti meg az ellátás, aki

o alapfokú, középfokú, vagy felsőfokú intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, vagy

o az iskola igazolása szerint betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait

magántanulóként végzi, vagy

o felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat (felnőttoktatásnak a nappali oktatás munkarendje szerint

szervezett tanulmányokat kell érteni az 1993. évi LXXIX. törvény 78. §-a szerint.)

Az árvaellátás az oktatási intézmény igazolása alapján a tanulói jogviszony fennállásáig folyósítható.

Iskolai tanulmányok címén az árvaellátás a tanulmányok befejezése hónapjának végéig, a tanévek közötti nyári

szünet tartamára is jár.

A nyári szünet idejére az árvaellátás csak abban az esetben folyósítható, ha a nyári szünet két tanulmányi

időszak közé esik, tehát a tanulmányi időszakban nem volt megszakítás. Amennyiben tanulmányi félévet/évet

szakít meg a tanuló/hallgató, a megszakítást követő naptól a következő jogviszony keletkezéséig nem illeti meg

az árvaellátás."

Részvétem, bővebben itt olvashatsz róla: [link]

2013. jan. 14. 17:41
 2/2 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ, de a kérdés nem ez volt.
2013. jan. 15. 13:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!