A törvények földrajzi hatályúak vagy vannak alanyi hatályúak is?
Nem vagyok joghoz értő, ezért kérdem azokat akik azok.
Szóval pl Magyarország törvényei csak az ország földrajzi határaira (+internet) vonatkozik, vagy vonatkozik a külföldön valamit elkövető magyar állampolgárokra is.
A gyilkosságot például mindenhol büntetik, ezt tudom, de mi van akkor, ha külföldön követ el olyat a magyar ami ott nem bűncselekmény de itthon igen.
Pl Stohl Buci kiadja a könyvét Uruguayban vagy Mozambikban és elfogad érte pénzt.
3 hatálya van egy jogszabálynak.
Személyi, területi, időbeli.
Ennyi.
"Vagyis kint akkor sem szegheted meg a magyar törvényeket, ha ott azt nem szabályozza a helyi jog."
Ez igaz lenne, akkor nem lehetne a kurucinfo az egyik kezdőlapom!
"Ez igaz lenne, akkor nem lehetne a kurucinfo az egyik kezdőlapom!"
Attól még az oldal tevékenysége törvénytelen, és amennyiben az azóta azonosított fenntartója visszatérne (szándékosan nem írom, hogy haza, mert nekem ő egy senkiházi kaliforniai), akkor eljárás indulhatna ellene. (Például azért, mert magyar állampolgárok személyiségi jogait sértette meg.)
Kedves első, öt hatályt ismerünk: személyi, területi, időbeli, tárgyi, szervi...
A kérdésre pedig a válasz, a magyar illetőségű állampolgár büntethető a magyar BTK szerint belföldön és ha az elkövetés helye külföld, az elkövetés helye szerint illetékes hatóságok előtt is, fordítva ugyanígy, de ez már kicsit bonyolultabb, itt van pl. a MOL részvényügye.
"Például azért, mert magyar állampolgárok személyiségi jogait sértette meg."
Cigányok és zsidók. Legalább tanulj meg különbséget tenni származás alapján.
"Legalább tanulj meg különbséget tenni származás alapján."
Ja, kár hogy szerintük az a zsidó és cigány, aki nekik nem szimpi. Inkább te tanuld meg, hogy a modern rasszizmus nem származási alapú, hanem posztmodern. Az a zsidó, akire ráfogják. Persze ha őket lenácizzák, akkor hőbörögnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!