Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Feljelenthetem e rongálás...

Feljelenthetem e rongálás miatt az illetőt ha nem hajlandó kifízetni a keletkezett kárt?

Figyelt kérdés
Hétvégén egy számomra ismeretlen , ittas srác ráült egy kb 30.000ft os gitárra, a gitár megsérült. Azóta megtudtam a nevét valamint a lakcímét.
2012. okt. 9. 21:49
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Minden további nélkül mert 10.000 Ft feletti dologról van szó. Egyik ismerősömnek valaki szándékosan rongálta meg a saját tulajdonú irodai székét irigység miatt, tett is feljelentést és ki fizetették vele a kárt meg az eljárás költségét mert az olyan 20 ezres szék volt. Akkor szintén ezen a munkahelyen egy másik illetőnek valami 5ezres kárt okoztak nem tudom mi volt az és nála nem tettek eljárást mert 10 ezer alatti volt a kár maximum akkor tehetett volna feljelentést ha ezt fenyegetésből tette volna az illető.
2012. okt. 9. 21:59
 2/4 anonim ***** válasza:

A szabálysértési értékhatár már több éve 20.000 Ft, így a 10.000-es érték már rég nem érvényes. Arról nem is beszélve, hogy akár szabálysértési (20.000 alatt), akár bűncselekményi (20.000 fölött) értékhatárra történik a rongálás, mindenképpen tehet feljelentést, csak a "besorolása" lesz más.

A kérdésre válaszolva: Igen, tehetsz feljelentést, de bizonyítanod is kell.

2012. okt. 9. 23:30
 3/4 tomala ***** válasza:

Már 50 000 Ft a szabálysértési értékhatár.

A szabálysértési eljárás eredményeképpen nem fogják megtéríteni a károdat, csak legfeljebb kap egy megrovást.

Ha nem akar fizetni, azt polgári eljárásban kell érvényesíteni.

Ha érdekel, leírom, hogyan, de nem biztos, hogy megéri. Mekkora maga a kár?

2012. okt. 10. 01:24
 4/4 A kérdező kommentje:

Az első két válaszolónak köszönöm a válaszát.

Polgári eljárást nem szeretnék indítani... a kár egy 30.000 Ft os hangszeren esett.

A hangszer javítása drágább mint a hangszer ... de így még eladni se tudom.

De szeretném megtérítetni a kárt.

2012. okt. 10. 06:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!