Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha felveszek egy másik állampo...

Ha felveszek egy másik állampolgárságot, akkor a magyarról lemondhatok?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem, hogyha esetleg felveszem a német állampolgárságot, akkor a magyarról lemondhatok?

Tehát lehetek csak simán német állampolgár, nem kell magyar-német kettős állampolgárnak lennem?

Vagy kötelező a kettős állampolgárság, tehát a születési országét megtartani?

2012. szept. 7. 12:16
 1/7 A kérdező kommentje:
Ill. , a lányom, aki szintén magyar állampolgár, ő megkapja utánam automatikusan a németet (ha már felvettem) vagy neki is fel kell majd vennie X évesen?
2012. szept. 7. 12:17
 2/7 anonim ***** válasza:
83%
Az jelenleg ervenyes nemetorszagi torvenyek szerint le kell mondani a mar meglevo allampolgarsagrol ahhoz hogy megkaphasd a nemet allampolgarsagot.Ha hazassag utjan jutottal hozza nem kotelezo lemondani es a gyereked is lehet kettos allampolgar de mikor betolti a 18-at valasztania kell ha addig nem valtoznak meg a nemet torvenyek es teszik lehetove a kettos allampolgarsagot minden esetben.Kerek zold pacsit.:)
2012. szept. 7. 12:52
 3/7 A kérdező kommentje:

Én ennek nagyon örülök ám! :]]]]]

Természetesen megvolt a (zöld) pacsi :)

2012. szept. 7. 13:18
 4/7 anonim ***** válasza:
95%

A 2. válaszoló téved, a jelenlegi német törvények szerint NEM KELL lemondani a magyar állampolgárságról ahhoz, hogy megkapja valaki a németet, de ha akar lemondHAT.

A lányod meg nem kapja meg automatikusan, neki saját magának kell kérnie.

2012. szept. 7. 13:27
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nos ugy latszik tevedtem.

Egy forumon az allabbi olvashato:

"2011-05-09 16:55, Toeby:

-

Németországban nincs kettös állampolgárság, csak bizonyos esetekben, mint pl. a magyarokkal kapcsolatban, mert a magyar törvények a kettös állampolgárságot elismerik. Ezért türi meg a német jog ebben az esetben itt is a kettös állampolgárságot.

Németországban van kettös állampolgárság, és nem azért mert a magyarok elismerik a kettös állampolgárságot, hanem azért mert a németek belátják, hogy az állampolgárságról "nehéz" lemondani. Ez nem csak a magyarokra vonatkozik, hanem más államokra is, az Einbürgeramt-nál van lista, az ügyintézök ez ügyben készségesek.

Az olyan gyermekek, akiknél az egyik szülö német a másik magyar, megkapják a német állampolgárságot is a magyar mellett, teljesen mindegy hol született a gyerek. Persze ha Magyarországon született a gyerek, akkor utána kell járni a papíroknak". Link [link] kernem ezutal a pacsit.:)

2012. szept. 7. 15:12
 6/7 A kérdező kommentje:

Nekem az a lényeg, hogy lemondhatok akkor a magyarról.

Bevallom őszintén, nem akarok magyar állampolgár lenni, hiába itt születtem és éltem éveket!

A lányom is itt született és ő is magyar állampolgár.

Szóval, ha felveszem, akkor biztos, hogy lemondok róla. Ha automatikusan megy a levétel, ha nem.

Köszönöm a válaszokat.

2012. szept. 7. 15:33
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Igy van megteheted de Mo es NemetO kozott van egy egyezmeny mely alapjan epp a kettos allampolgarsagot engedelyezik egymasnak igy nem lesz automatikus.

Erdemes az altalam linkelt forumon Toeby hozaszolasait atnezni mert hasznosak az ugyintezesben ha meg felmerul valami gubanc (nem akarnak a nemetek allpolgarsagot adni mert hulye az ugyintezo stb.....) Kerek tovabra is zold pacsikat mert nagyon ramfer.

2012. szept. 7. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!