Hogyan hajtják be a külföldi bírásokat Magyarországon? Az egy dolog, hogy ki tudják postázni pl. a gyorshajtást, de ha nem fizetem be, akkor mi történik? Nem mehetek be az autóval az országba?
Nem egészen erről van szó.
Először is: De igen, a magyar állam be fogja hajtani rajtad. Pontosabban egy független bírósági végrehajtó. De magyar. Erre az eu-s jogszabályai adnak lehetőséget, eu-n kívüli országok esetében pedig úgynevezett jogsegély egyezmények, vagy kölcsönösség.
Nem kell ide nemzetközi bíróság, az eu-s, illetve az egyezményt kötött országok elismerik egymás jogerős határozatait.
Példa: Ha megbüntettek Olaszországban szemetelés miatt, akkor az ugye idővel jogerőre emelkedik. Ha a befizetés határideje letelt, késedelembe estél. Innentől kezdve az olasz hatóságok megkeresnek egy magyar végrehajtót, és már mehet is a jelzálog a kocsira, a lakásra, vagy vihetik a laptopodat, stb.
"Bocs, Németországban élek, és a múlt évben kaptam csekket arról, hogy MO-on rossz helyen parkoltam. Igaz, hogy nekem 20 Euro volt a büntetés..."
Na akkor 100-ból 1. Német a rendszám, vagy magyar?
"Nincs olyan, hogy közlekedési bírságot 70 euró alatt nem küldenek ki? Elvileg ilyennek lennie kellene."
Miért kéne lennie?!
Amúgy a tipikus magyar hozzáállásod van: szabályt sértesz, és keresed a kibúvót. Egy szer "megcsíptek", akkor tessék befizetni, legközelebb meg ne szabálytalankodj /legalábbis ne bukj le/!
"Amúgy a tipikus magyar hozzáállásod van: szabályt sértesz, és keresed a kibúvót. "
Ez nem tipikus magyar hozzállás, máshol is így van, nem csak itt... meg mégis milyen felfogása legyen, ha nem magyar? Japán? Tajvani? Vagy kenyai?
Végrehajtás mehet már pár ezer forintra is. Főleg, ha jó ideig nem fizeti be az adós, és kamattal együtt mondjuk egy kerekebb összeg lesz belőle.
Én befizetném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!