Házrész öröklése jövedelemnek vagy bevételnek számít-e?
Figyelt kérdés
Anyósom örökölt az unokatestvérétől egy házat a bátyjával és az elhunyt többi unokatestvérével közösen. Adóbevallásba be kell-e írni?2009. júl. 21. 11:48
1/2 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy egyiknek sem, hanem VAGYONSZERZÉSNEK minősül. A vagyonszerzés illetéköteles, nem adóköteles. Az adóbevallás a személyi jövedelemadóról szól, ezért nem kell benne feltüntetni. Jövedelem akkor van, ha mondjuk eladok egy ingatlant és nem fektatem az árát másik ingatlanba, akkor az eladásból származó pénz jövedelemnek számít.
2/2 anonim válasza:
Majnem mindenben igaza van az előttem szólónak. Eladáskor már 2008-ban sem számított, hogy befekteted-e egy másik ingatlanba. Lakás(ház) eladása akkor SZJA köteles, ha még nincs 5 éve a tulajdonodban és a szerzési értéket meghaladja az eladási ár. De nem ez volt a kérdés, bocsi. Tehát az adóbevallásba nem kell beállítani az örökséget, csak ha azt el is adta a tulajdonos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!