Elég összetett kérdés. Muszáj segítenetek! Mit tehetek ha a tulajdoni jogot nem akartam? (lent több)
Nem muszáj, de megpróbáljuk/nánk.
Hogy szerezted a tulajdont?
Miért akarod megörökölni ami a tiéd. Ha nem örökölsz, nincs miről lemondanod?
Miért kellene fizetned?
Kicsit pontosíts mi a gondod, mert ez így nagyon zagyva!
Bocsi de nekem sem tiszta hogy milyen teherről beszélsz!
A halálával megszünne a haszonélvezeti joga de ennyi. Könnyebben tudnád eladni az ingatlant de semmi pénzedbe nem kerülne!
Ha az apád nevén van tartozás, hitel akkor az rá tartozik. Halálával te csak pozitívba vagy nullába jöhetsz ki.
Ha van 11 milla vagyona és 2 milla tartozása akkor a hiteles bukott 1 millát és neked semmi dolgod, ennyi...
Ha van 1 milla vagyona és 600.000 tartozása akkor kapasz 400.000-et.
Az örökösödéssel terhet nem szerezhetsz, hacsak direkt akarattal nem vállalod át! De ilyen bolond szerintem kevés van :)
Ha meg apád a nevedre rakta az ingatlant míg a hitel az ő nevén van akkor okos ember mert megmentette a vagyont a számodra!
Ha a hitel az ingatlanra és az ő nevére van terhelve akkor meg nem tudom hogy tudta a nevedre rakni!
Kicsit tedd tisztává a képet...
"Apám haszonélvező, így ha meghalna gondolom nem örökölnék, és nem mondhatnék le a hagyatékról, ami maga után vonná, hogy a terhekről is lemondjak"
A haszonélvezet valóban nem örökölhető, hanem a haszonélvező halálával megszűnik. De mit is örökölnél, amikor eleve tiéd a ház. Amíg apád él persze haszonélvezőként ő használja, ő élvezi a hasznait és fizeti a költségeit.
Az örökség visszautasítására pedig ugyanúgy lehetőséged lesz. A ház a tiéd, a többi vagyontárgyat, ami nem volt a neveden meg hadd vigyék a hitelezők.
Kedves kérdező! :)
Érdekes és elgondolkodtató a kérdésed és a felvetésed. Egy jogügyletben (jelen esetben az adásvételi/ajándékozási szerződés megkötésekor) a kiskorú személy törvényes képviselője az édesanya és az édesapa együttesen. Ha jelzálogjoggal terhelt ingatlan szerez 18 év alatti, azaz nem nagykorú egyén, akkor az illetékes gyámhivatal hozzájárulása is szükséges. Szóval nem értem, hogy cselekvőképtelen személy hogyan szerezhette meg egy terhelt ingatlan tulajdonjogát.
Örökölni csak tulajdont lehet, haszonélvezeti jogot nem. Viszont az öröklésnél az aktívákkal egyetemben a passzívákat (tartozásokat, terheket) is örökli az örökös.
Ahhoz pedig, hogy ne legyél tulajdonos a tulajdonjogotat át kell ruházni másik személyre, vagyis adásvételi szerződést kell kötni, melyhez a haszonélvező (édesapád) és a jelzálogjog jogosultjának hozzájárulása is szükséges. Az okiratot ügyvéd vagy közjegyző készíti és ellenjegyzésével látja el.
Üdvözlettel és szeretettel, Bamina
"Viszont az öröklésnél az aktívákkal egyetemben a passzívákat (tartozásokat, terheket) is örökli az örökös. "
De a tartozást csak a hagyaték értékének erejéig. Örökléssel nem lehet mínuszba kerülni,még akkor sem ha nem utasítja vissza.
A többi felmerülő kérdés persze jogos, de a kérdésből nem igazán derülnek ki a részletek, hogy hogyan került birtokba a kérdező, van-e teher az ingatlanon, stb.
"adásvételi szerződést kell kötni, melyhez a haszonélvező (édesapád) és a jelzálogjog jogosultjának hozzájárulása is szükséges"
A jelzálogjogosultban nem vagyok biztos, de a haszonélvezőé nem kell. Bár haszonélvezettel terhelt ingatlant senki sem vesz. A haszonélvező akkor kell, ha lemond a haszonélvezeti jogról.
Szóval kedves kérdező. Én azt mondom bármi is a pontos helyzet, aggódni felesleges.
Jobb esetben van egy házad, amit apád halála után öröklés nélkül birtokba vehetsz. (Nyilván nem az apád halálát értem jobb eset alatt, ha te 18 vagy, akkor még nyilván évtizedekig nem is érint téged az egész) Ha meg van is valami gond az adósság miatt, te ebből nullánál rosszabbul nem jössz ki, mivel a tartozásért az apád felel, halála után pedig csak az örökség erejéig él az adósság.
Kedves 19:46-nál válaszoló!
Igen elméleti síkon, igazad van haszonélvezeti joggal, jelzálogjoggal terhelten (kivéve, ha elidegenítési és terhelési tilalom van feljegyezve az ingatlan-nyilvántartásba) is lehet ingatlan tulajdonjogát szerezni. Azonban a gyakorlatban az ilyen eset ritka, mint a fehér holló. Ugyan ki vásárolna a mai világban a fenti terhekkel együtt egy ingatlant? Jah és a zálogjogosult szerinted szó nélkül hagyná, hogy a zálogkötelezett azaz a dologi adós személye megváltozna? Nem hiszem...
Az öröklésnél teljes mértékben igazad van, csak a hagyaték erejéig felel(nek) az örökös(ök), azonban tapasztaltam a való életben ettől eltérőt is.
Üdvözlettel és szeretettel, Bamina
"azonban tapasztaltam a való életben ettől eltérőt is. "
Két eltérés lehet.
1. Az örökösök a hagyaték értékéig, de nem szükségszerűen csak a hagyaték tárgyaival felelnek. Ha tartozás kielégítése azokból nehézkes, más vagyontárgy is végrehajtás alá vonható.
2. Semmi sem tiltja, hogy kifizessék a teljes tartozást, ha úgy érzik korrektnek. De az meg az ő dolguk.
Nagyon bosszanó, hogy a kérdező nem jelentkezik, és nem önt tiszta vizet a pohárba.
Így csak ötletelni tudunk.
-mi van akkor, ha édesanyja után örökölte a hitellel terhelt ingatlant?
- tulajdonjogtól nem csak adásvétellel lehet megszabadulni, hanem többek között ajándékozással is.
Ha annyira túros az ingatlan, ajánld fel apukádnak ajándékként, hátha elfogadja.
- mindenképpen fordulj jogértő emberhez, mielőtt bármit is tennél. nem biztos, hogy olyan rossz a helyzet, mint te látod. Lehet, hogy van valami megoldás.
Érdemes milliókat fizetni, ha annál többet és az ingatlan.
és minél előbb. mert a kamat csak rakódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!