A szomszéd 45-ös nőci mindekit feljelent a környéken apróbb ürügyekkel akkor ha egyszál hibiben locsolom kertet akkor számíthatok én is a bejelentésre?
ma 14:14
Biztos vagyok benne. Ha a semmilyen kerítésed mögül meztelenkedsz az arra járók előtt, gond nélkül megbüntetnek.
Ha nem lehet belátni, azt csinálsz amit akarsz.
asmosys:
Csak megtaláltam a végére:
146. Közerkölcs megsértése
192. § (1) Aki a közterületen, vagy nyilvános helyen, vagy közforgalmú közlekedési eszközön a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít, szabálysértést követ el.
A kerted nem közterület, nem nyilvános hely, és nem közforgalmú közlekedési eszköz, így nem tudom, milyen jogszabály vagy kormányrendelet alapján lehetne elítélni a kérdezőt...
"asmosys! Biztos vagy ebben? "
Nem, egyáltalán nem biztos ebben, viszont szeret meggyőződés nélkül marhaságokat írni.
15:13
Igazad van de nem csak ez az egy rendelkezés van életben. Majd ha lesz időm kikeresem.
Azért gondolkodj kicsit utána, az rendben volna, hogy valaki rudit lenget az iskolásoknak a kerítés mellett állva? Nem szerencsés azt gondolni hogy otthon mindent meg lehet tenni. Nyilván az is más ha a hátsó kertben nudizik valaki, ha nem lehet rálátni.
"A kerted nem közterület, nem nyilvános hely, és nem közforgalmú közlekedési eszköz, így nem tudom, milyen jogszabály vagy kormányrendelet alapján lehetne elítélni a kérdezőt..."
Én viszont tudom: Semmilyen.
15:48
Attól hogy neked nem tetszik valami még lehet igaz. A világ ilyen vacak hely, sajna. Persze nem kell nekem hinni. Teszteld bátran. :D
asmosys!
Kérlek, keresd ki, mert ez így nekem fura. Mert hát hol a határ? Ha a lakásomban meztelenül mászkálok, nem húzom el a függönyt, és valaki bepillant a szemközti házból a lakásomba, akkor engem büntetnek meg? És a elhúztam, de egy 3 centis rés megmaradt, azon keresztül látják a hab testemet, akkor is én vagyok a büntethető? Hány méterre a kerítésemtől nudizhatok? Mi számít már túl átlátszó kerítésnek? Ha a 8 centis deszkák között két centis rés van, az más sok? (Mellesleg sok önkormányzat nem is engedi a teljesen zárt kerítéseket).
16:10
Scire leges non hoc est verba earum tenere, sed vim ac potestatem
Szóval nem a törvény betű szerinti értelmének, hanem annak céljának, szellemének kell megfelelni.
pl Kevesen tudják de arra is van értelmezés hogy törvénnyel –akár annak betartása mellett- azok céljaival ne lehessen visszaélni. E magatartást pedig büntetni rendeli.
Biztos vagyok benne hogy azért érzed mikor zavarsz másokat ezzel és mikor nem. Kb addig amíg mások szándék nélkül észreveszik hab testedet mert egy drótkerítéstől fél méterre sütteted a hasad, ahol jó nagy a gyalogos forgalom addig érhet kritika esetleg pénzbünti. Ha másoknak törekedni kell hogy észrevegyenek, pl a kerítésen leskelődve vagy házban /akár nyitott ablaknál/, addig szabadon élheted az életed saját kedved szerint. Vitás esetekre pedig ott a bíróság.
asmosys
Hát akkor itt már előjön az a jogászok között is lévő szemlélet, miszerint:
- az legális, ami meg van engedve
- az legális, ami nincs megtiltva
Ha belegondolsz, itt mondatod, hogy a törvény szellemében kell értelmezni ezt, de amikor tételesen fel van sorolva, hogy hol minősül ez közerkölcs megsértésének, de a saját magánterületem nincsen felsorolva, akkor bizony az nekem legálisnak tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!