Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Gyanú mikor számít megalapozot...

Gyanú mikor számít megalapozottnak?

Figyelt kérdés

"melyek segítségével az elkövető azonosíthatóak, bűnösségükre a gyanú megalapozottá válik"

És mit jelent, hogy minősített? Múltkor TV-ben valami vádnál meg olyat hallottam, hogy minősített emberölés, az miben más mint a "sima" ?

2012. jún. 14. 15:53
 1/10 anonim ***** válasza:
53%

Megalapozott akkor egy gyanú, ha van valami alapja, hogy XY-ra gondolsz. Ez lehet bármi, ami "kézzelfogható", konkrét, vagy csak legalábbis arra utal, hogy ő tényleg elkövethette a tettet. Az nem elég, hogy "szerintem ő lehetett, mert kisebbségi", vagy valami hasonló. Kell, hogy oka legyen annak, hogy valakit konkrétan gyanúsítanak, vádat akkor lehet csak emelni.

Akkor minősített az emberölés, ha a Btk. szerinti minősítő körülmények közül legalább egy megvalósul: előre kitervelt, nyereségvágy, más aljas indok vagy cél, különös kegyetlenség, stb...

2012. jún. 14. 16:12
 2/10 A kérdező kommentje:

Na de mi az a körülmény, ami miatt megalapozottnak számít?

Pl autólopásnál az, hogy láttam az utcában aznap, ahonnan ellopták a kocsit ?

2012. jún. 14. 22:54
 3/10 anonim ***** válasza:

Az, hogy aznap láttad az utcán, nyilván nem.

Azt amúgy sem a te érzékelésed dönti el, hogy megalapozott-e, vagy sem, ez az ügyészség megítélésén múlik, mert vádat lehet akkor emelni, ha megalapozott a gyanú.

A nyomozásnál, feljelentésnél ez még nem számít, ha tudsz valamit, azt mondd el. (Csak ne úgy, hogy az rágalmazás legyen, ha tévedsz, szóval ne kijelentésként, tényként közölj dolgokat, hanem úgy, hogy "én úgy láttam", vagy ilyesmit.)

2012. jún. 15. 07:53
 4/10 A kérdező kommentje:
Nincs szó konkrét esetről, csak olvastam neten, és nem tudtam hova tenni.
2012. jún. 15. 11:05
 5/10 anonim ***** válasza:

Ezt egy ügyvéd írta egy jogi oldalon!

"A büntető eljárás megindításának a feltétele.

A terhelttel kapcsolatosan olyan bizonyítékok vannak, amelyek jogellenes magatartás tanúsítását valószínűsítik.

A bcs. elkövetés ténye valószínűsíthető, a bcs. minősítése az eljáró bíróság feladata."

Ennél jobban nem nagyon lehet megfogalmazni.

Egy egyszerű példa, mondjuk egy betöréses lopásnál ha megtalálják az ujjlenyomatodat, az megalapozott gyanú, elindul ellened a büntetőeljárás.

2012. jún. 27. 21:33
 6/10 anonim ***** válasza:
Pl. nem teszel vallomást akkor, amikor kihallgatnak és elötte azt se tudod, hogy miért idéztek be.
2012. jún. 28. 09:12
 7/10 A kérdező kommentje:
És ha idézéskor azt vallom, hogy nem csináltam semmit ?
2012. júl. 3. 19:07
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha ennyitől már megakadna az eljárás, senkit nem ítélnének el...

A vallomásod csak egy a sok más bizonyíték közül, és mindet összefüggésükben és külön-külön is értékelik.

2012. júl. 3. 19:23
 9/10 A kérdező kommentje:

"és elötte azt se tudod, hogy miért idéztek be."

Emiatt kérdezem, mert ugye ha valamit nem követtem el, akkor nem is tudhatom, hogy amiatt idéznek.

2012. júl. 4. 09:37
 10/10 anonim ***** válasza:
Nem értek egyet, ugyanis komoly jogászok se tudnak állást foglalni a tekintetben, hogy a "megalapozott" az mikor is és hogyan is értelmezendő, és bizony rengetegszer igen szubjektív megítélésű ez. Hogy mikor megalapozott? Tök mindegy, semmi különös nem kell hozzá, éppen ez a lényege! Elég, ha ők úgy látják, gondolják valamiért vagy éppen útban vagy, vagy esetleg valakinek szálka vagy, akinek vannak kapcsolatai.
2012. dec. 23. 11:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!