Nincs valami olyan törvény, hogy nem szabad feltenni egy emberről képet közösségi portálról az ember engedélye nélkül?
Figyelt kérdés
2012. jún. 8. 20:01
2/13 anonim válasza:
De azért kérdezd még meg ötféleképpen.
A konkrét képtől is függ, lehet személyes adattal visszaélés, lehet akár becsületsértés is, de lehet tökéletesen törvényes.
3/13 anonim válasza:
Fel lehet tenni, ha az adott kép nem sérti az "áldozat" személyiségi jogait. Milyen képre gondolsz?
4/13 anonim válasza:
Lehet, hogy sérti a személyiségi jogokat. De akkor az összes közösségi portált meg kellene szüntetni vagy az ott regisztráltakat szinte kivétel nélkül bíróság elé lehetne citálni.
5/13 A kérdező kommentje:
Arról van szó, hogy feltettek egy képet rólam, amit mondtam hogy NE tegyenek fel, és úgy nézek ki rajta mint egy ... inkább nem folytatom
2012. jún. 8. 20:12
6/13 anonim válasza:
Facebook?? Fenn van egy adott fénykép. Ott van, hogy lehetőségek (a kép alatt elvileg) -> Fénykép jelentése.
Használd ki a lehetőségeket.
7/13 anonim válasza:
Nincs. Bárkiről feltehetsz bárhová, ha az publikus helyen készült, vagy bárhol előtte már publikálta saját maga.
8/13 anonim válasza:
Ha jól tudom nyilvános helyen is csak akkor lehet vkiről képet készíteni ha a tömeg része, ha a kép rá van közelítve az adott személyre, tehát kifejezetten azt a személyt fényképezik akkor már az illető engedélye kell h egyáltalán elkészülhessen a kép.
9/13 anonim válasza:
A nyilvános közszereplést kivéve a képmás nyilvánosságra hozatalához az érintett személy hozzájárulása szükséges. Ezt kategorikusan kimondja a PTK 80. § (2) bekezdése. És ez úgy van, ahogy az előző írja, hogy pl. egy utcai tömegben megjelenhet az én képem is, de csak rám közelítve már nem. Az sem mentség, ha máshol megjelent már, ha én kifejezetten megtiltom. Nem is ez a gond, hanem az, hogy nehézkes és drága a jogérvényesítés. Polgári bírósághoz kéne fordulni, aminek illetéke van, ügyvédi költség is valószínűsíthető, és hosszadalmas is. És hát nem sokra mennél az ítélettel sem, esetleg valami csekélyke nem vagyoni kárpótlást állapíthatnának meg, amit aztán sose tudnál behajtani... De megpróbálhatod a szolgáltatónál elérni, hogy vegye le a képet, és ha erre nem hajlandó, és a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozik, a bíróság kötelezheti is erre, nem vagyoni kárpótlás mellett esetleg.
10/13 anonim válasza:
Utolsó: amit írsz, a médiára vonatkozik. Közösségi portálokra a saját szabályzatuk vonatkozik ilyen esetben, azt kell elolvasni és kiderül a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!