Nagyon bonyolult a dolog. Nagyjából lejebb leírnám. Tanácsra van szükségem?
Meghalt a nagymama. Van két fia. Egyik évekkel ezelőtt meghalt. Lett egy lánya. Most az idősebbik fiú és a meghalt lánya perben vannak. A Fiú ott él a feleségével,elmúltak 50évesek. A lány kéri a részét. Jogos.
A hát kb 6milliót ér, a Lány 9millióra értékeltette fel. 4.5M követel. A házaspár nem tud fizetni ennyit. Felajánlottak 3.5M Ft.-. A Lánynak nem kell, sőt többlethasználati díjat és igényel. Kilakoltatással fenyegetőzik. Ha elárverezik a házat- nem hinném hogy elkelne 9M-ért- akármennyiért akkor is 4.5M követel, sőt ha a Házaspár mondjuk csak 6M adja el akkor is. Merthogy neki annyi jár! Ehhez van joga???
Most beadványt kell írni a feleknek pro és kontra, hogy miért kell eladni ill. a házaspárnak hogy miért is akanak ott maradni. Pl mert idősek a nagyobb hitelhez, mert ennyit meg ennyit keresnek...
Én a Házaspár rokona vagyok, és vmi támpontot ha tudnátok írni,hogy mit is írjunk a beadványba miért van szükség ott maradni...
Köszönöm!
Nagyon köszönöm hogy írtál!!
Eladni nem akarja a házaspár, mert ugye akkor hova mennek?! Ha nem tudnak fizetni akkor elárverezik a házat.
Ők felajánlottak 3.5M ft.- de nem fogadta el a lány.
A bíróság kért egy beadványt amibe indoklást kért ,hogy miért "kell" nekik a házban maradni.Ennek a megírásában segítenék csak ahhoz szerettem volna támpontokat kapni, hogy mi alapján.
3.válaszadó,köszönöm neked is.
Már elment a bíróságra. Lakottan tényleg nem kell senkinek,de ha árverezik akkor ugye kilakoltatják őket.
Köszi a válaszod!!
Igen hasonlókat gondoltam írni a beadványba. Köszi neked is!!
Várjunk egy percet, az örökség a ház fele, nem a ház felének az értéke. Ha a nevére került a ház fele, akkor mit akar még?
Vagy én értettem rosszul?
Valóban, az örökség arányos része illeti meg. Ha az egy ház akkor a ház tulajdonjogának a fele!!!
Innentől meg több megoldás van:
1. Mindenki él tovább és a tulajdoni lapon lesz egy fél házuk.
2. Valamelyik fél kivásárolja a másikat és megveszi a részét. Itt egyezkedni kell mert csak közös akarattal történhet meg!
3. Bíróságra mennek és az dönt közöttük... Bár olyat nem hiszem hogy hoz döntésnek hogy valakinek fizetnie kell kötelezően! Maximum hogy értékesíteni kell az ingatlant és utána feleznek!
Ajánlott egy ügyvédet megkérdezni de lehet hogy érdemes a 9 milliós felértékelést elfogadni mert akkor ha a megoldás az értékesítés, akkor ugye csak akkor lehet eladni ha megfelelő árat kapnak :)))
És bármelyik fél mondhatja hogy 9 milla alá nem hajlandó menni hisz mindketten elfogadták ezt az árat és akkor az a ház bizony nem lesz eladva...
Szóval lehet hogy a nőci nagy öngólt lőtt ezzel a 9 millás felértékeléssel! De ezt csak akkor lehet megmondani ha egy ügyvéddel egyeztettek hogy ki mit is akar.
Az viszont tuti hogy csak úgy kilakoltatni őket nem lehet a saját tulajdonukból(vagyis a saját felükből)!!
Viszont akár kérhetik ők is a 4.5 milliót a csajtól!!!
Bár szerintem csak felnyomta az árat a csaj de ugye ha szerinte ennyit ér akkor ennyit ér :)
És ha 3.5 millát össze tudnának szedni akkor az 4.5 millával együtt már szerezhetnének egy másik hasonló házat...
Szóval sok a lehetőség de attól függ hogy mit is akarnak és meddig hajlandóak elmenni...
Először is szeretném megköszönni a válaszokat Mindenkinek!!
A ház után 2 örökös van. A Lány és a házaspár férfi tagja.
Tehát fele fele ugye! A házaspár nem szeretne kiköltözni, ráadásul a férfi szülőháza. Kettőjüknek elég a ház, nem nagy, viszont nagyon nagy telken van. Állítólag a bíróság független ingatlan felbecslőt küldött ki, aki azt is figyelembe vette, hogy a környéken mennyiért adtak el házakat (külföldieknek , akiknek amúgy is magasabbért adták el), hogy a földrajzi fekvése milyen pl közel van a határhoz....stb. DE azt hogy ha pl a házaspár nem költözik oda kb egy éve, akkor a télen összedőlt volna a ház. Ők kicsit most kipofozták az EGÉSZET, új fürdőt csináltak, rendben tartják a kertet.
Na szóval ennek a 9M forintnak követeli a lány a felét! De már ilyen módon, hogy kilakoltatná őket,pedig a férfi ugye rokon..pf
A bíró most olyan beadványt kért amiben azt kell indokolni a házaspárnak, hogy rájuk hogy hatna ha el kell költözniük vagy ki kell fizetni. Azt tudjuk hogy igen jár a lánynak a fele, de hogy idáig elmenjen.
Keresünk most egy ügyvédet, és remélem hogy nem lesz nagy a veszteség.
(ha hitelt kell felvenniük, két több mint 50éves embernek akik már ledolgozták egész életüket, a férfi jövőre nyugdíja, milyen feltételek mellett kapnak hitelt??? Olyan elszomorító, hogy öregkorukra nem élhetnek nyugodtan)
Szia!
Egyrészt felkérhetnek ők is egy igazságügyi szakértőt aki felbecsli a házat. Azonban meg kell gondolni hogy kb milyen árra jutna az illető.
Másrészt ha vannak számláik az értéknövelő beruházásról a házaspárnak akkor azt is beszámítják a javukra!!
Igazán hasznos tanácsokat sajnos tényleg csak egy ügyvéd tud adni aki ilyenekkel foglalkozik és ez a szakterülete :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!