Örökösödési illeték már előre fizetendő?
Attól még, hogy az ingatlan nincs eladva, még ti megörököltétek, tehát máris vagyonhoz jutottatok!...
A NAV által kiszabott örökösödési illetékben már a készpénz és az ingatlan értéke is benne van...
Örülj inkább az öledbe pottyant pénznek, amiért te semmit nem tettél...
Kaptál ajándékba 1,5 milliót + 300 ezret = 1,8 milliót
Ezért kifizetsz : 112 ezret + 27 ezret = 139 ezret...
Maradt : 1.660.000,- forint!...
Ha lett volna a rokonodnak gyereke vagy házastársa, most semmit nem kaptál volna!...
3. válaszoló: nem akérdezö egyedül örökölt, hanem 7-en közösen. Igy egy emberre azért nem sok jut...
Kérdezö: Ha nem akarsz illetéket fizetni, akkor a legegyszerübb, ha lemondasz a rád esö örökségröl.
Az öröksödési illetéket akkor kell fizetni, amikor örököl valaki - ez meg már megtörtént.
Az örökséget eladni nem kell, ezért teljesen lényegtelen, hogy megtartottad-e vagy eladod, fizetni most kell.
Köszi a válaszokat
Egyébként a 3-nak üzenném,hogy ne legyen már ennyire felháborodva azon ha valaki hirtelen pénzt kap.Én nem kértem egy fillért sem,örököltünk.A pénzt meg természetesen befizetem.
Ez nem "előre" van, a jogerős hagyatékátadó végzést küldi meg a közjegyző a NAV-nak, és az alapján, tehát UTÓLAG szabják ki az illetéket. Hogy ti el akarjátok adni, és ez még nem történt meg, az mellékes, az örökösödési illeték "oka" maga az öröklés ténye, ami ipso iure a halállal be is áll, ehhez képest az illetéket csak a jogerős átadás után szabják ki, ez mindenképp utólag van.
Próbáljatok meg részletfizetést kérni!
Amit a közjegyzőnek fizettetek, az közjegyzői díj volt, az illetéktől teljesen független.
Kedves 6. Válaszoló!
"Lemondani" az örökhagyó halála ELŐTT lehet csak az örökségről, az örökhagyó halála után (tehát végül is az öröklés beálltát követően), de még a jogerős átadás ELŐTT pedig visszautasítani lehetett volna - erre sincs már lehetőség, mivel a hagyatékot a törvény szerint, jogerősen átadták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!