Személyiségi jogsértésnél ugyanúgy rendőrségen kell feljelentést tenni mint egy bűncselekménynél?
Polgári pert a bíróságon lehet kezdeményezni.
"És ez az erkölcsijébe belekerül, akkor is, ha nem kap semmi büntetést?"
Ha semmi büntetést nem kap, akkor ártatlan, nem?
Az erkölcsibe kerüléshez minimum felfüggesztett szabadságvesztést kell kiszabni.
Ennél sokkal részletesebben le kéne írni az esetet ahhoz, hogy kicsit is szakszerű választ lehessen adni. Ennyire elvontan nem lehet.
Annyit azért írnék, hogy a személyiségi jogsértés elsősorban polgári ügy, polgári bírósághoz lehet fordulni vele, de ha egyúttal szabálysértést és bűncselekményt is megvalósít (rágalmazás, becsületsértés, zaklatás), akkor a rendőrséghez vagy a büntetőbírósághoz is lehet.
Ilyenkor általában csak jelentéktelen büntetéseket szabnak ki, de gyakran csak megrovást vagy próbára bocsátást, amik nem jelennek meg az erkölcsi bizonyítványban.
semmilyen büntetést arra értettem, h ilyen ejnye bejnye esetleg..
voltam a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni zaklatás miatt, és kérdeztem h személyiségi jogsértéssel mi lesz (az én esetemben konkrétan jó hírnév sérelem és névviselési jogsérelem van) és a rendőrségen csak néztek h mi az. azóta megkaptam a levelet, amiben elrendelik a nyomozást a zaklatás miatt, szóval a jogsértés nem szerepel benne, viszont a jegyzőkönyben le van írva h mi történt mind2 vonatkozásban. Most akkor menjek a jogsértéssel bíróságra egyből?
erkölcsiben az van ha büntetést kap
megrovás nem büntetés, az intézkedés
ezek a büntetések:
38. § (1) Büntetések
a) a szabadságvesztés,
b) a közérdekű munka,
c) a pénzbüntetés,
d) a foglalkozástól eltiltás,
e) a járművezetéstől eltiltás,
f) a kiutasítás.
(2) Mellékbüntetések
a) a közügyektől eltiltás,
b) a kitiltás.
személyiségi jogok megsértése
-be kell perelni (keresetlevél polgári bíróságra) adott személyt
-mit kérsz tőle? pénzt? vagy csak állapítsák meg, hogy megsértette a jogaidat?
hát egyik sem jó megoldás, mmint a pénz v h állapítsák meg, ezekkel nem érek semmit.:S
de tudom, h a polgári jog szabályai alapján csak ezeket lehet kiszabni vele szemben, hátha rá lehetne húzni amit tett egy becsületsértésre..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!