Egy tarsas hazban a kozgyules betilthatja a dohanyzast? Pl gangon, lepcsohazban?
"A dohányzás alapvető emberi jog. Azt csak diktatúrákban tiltják be."
Lássuk mik az alapvető emberi jogok:
Érdekes, én ezek között nem látom a dohányzáshoz való jogot, mitöbb azzal hogy te a közösen használt térben dohányzol, gyakorlatilag megsérted mások alapvető emberi jogait, mint például "anyák, nők és fiatalok védelme" vagy "Egészséges környezethez, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog"....ezek után ne pofázz arról hogy a cigi, ami bizonyítottan károsítja az egészséget, az alapvető emberi jog lenne.
"Ezért szar a városi embernek. Ti túl sűrűen vagytok és már mindent betiltanátok. Pedig csak a szaporodásotokat kéne betiltani és az összes többi tilalmat azonnal fel lehetne oldani."
Egyrészt, én vidéken laktam, ott sem fenékig tejfel az élet. Másrészt...a dohányzás betiltása az diktatúra lenne, de a városi ember szaporodásának betiltása" még véletlenül sem...érdekes világnézet.
"Az is zavar, ha hangosan hallgat zenét, vagy szeretkezik éjjel a saját feleségével. És tudjátok mi az egészben a legszomorúbb? Hogy még fel sem éritek ésszel, hogy ezek teljesen alapvető és természetes dolgok. Ezek egyike sem bűn, épp csak titeket zavar, mert mellettetek csinálják."
Képzeld, van egy olyan kifejezés hogy "társadalmi norma", amelyek bizonyos magatartásformákat írnak elő egyes helyzetekben. Én például egyetemistaként hajnak 3-4ig vagyok ébren, mégsem bömböltetem a zenét hiába szeretem, mert tudom hogy a szomszéd reggel hatkor kel, mert megy dolgozni. De mivel te hiperliberális városellenes vagy, ezért mondok egy tipikus vidéki példát....a gaz/szemét égetését. Ezt általában a hozzád hasonlóan "nekemmindentszabad" típusú emberek csinálják, ez a művelet mindig nyári estéken végzendő, mert "jajj már nincs meleg, kimegyek kicsit égetni" ...ő így gondolja...rajta kívül 10 család örül hogy na végre kinyithatja az ablakot és engedhet be egy kis friss levegőt, de neeeem...mert xy égetésének füstjét kell szívniuk fél estén keresztül.
"Tényleg elhiszitek, hogy nem a ti sűrűségettekel van a baj, hanem azzal, hogy a szomszéd is megpróbál élni, úgy ahogy ő szeretne"
Igen, mindenki élhet úgy ahogy szeretne, addig amíg ezzel nem sérti a másik alapvető jogait.
Ritkán szoktam ilyen marhaságokra komentelni, de a te szádból csak úgy dől a sz@r...ez a tipikus "mindenki hülye csak én vagyok helikopter" viselkedés. Gondolkoztál már el azon hogy ha 10-ből 9 ember mondja azt hogy nem, és te egyedül azt hogy igen, akkor ott nem az a maradék 9 az idióta?
"Ezek szerint ha lehúgyozom a bejárati ajtódat az is alapvető emberi jog? "
Mért? Te azt is betiltanád? És ez neked demokrácia???.....csak úgy megsúgom, a demokrácia nem azt jelenti hogy "mindenkinek mindent szabad"
Ezek után nem tudok rád mást mondani, csak hogy egy agyhalott gyökér vagy.
Röviden összefoglalom miért gondolom ezt: példálózol az alapvető emberi jogokkal, mikor gőzöd nincs róla hogy mik azok, ezután példálózol a demokráciával, amiről szintén szemmel láthatóan fogalmad sincs mit takar, majd jössz a tipikus "városi ember" sztereotípiával, amit próbálsz alátámasztani nem helytálló példákkal, majd ezután nekiállsz leostobázni mindenkit és ontani a marhaságot, tele spamelve feleslegesen egy viszonylag korrekt kérdést...tipikus műveletlen emberként viselkedsz, gratulálok hozzá.
Pedig a demokrácia tényleg nem azt jelenti, hogy mindenkinek mindent szabad.
Érdekes, hogy pont a liberalizmust szidja mindenki, holott abból nőtte ki magát (tévesen!!!) az a hozzáállás, hogy csináljon mindenki mindent, amit akar, és nem lépünk fel a deviáns egyedek ellen sem... Te most pont ezt reklámozod itt.
Holott a demokrácia és a liberalizmus lényege is, hogy addig mehet el az ember szabadsága, amíg más szabadságát nem korlátozza ezzel. Az együttélés alapvető szabályai közé tartozik, hogy tekintettel legyünk egymásra, ne zavarjuk a másikat.
És azért ne vegyünk már egy kalap alá olyasmiket, hogy valaki kávét főz (amúgy ez miért is zavarna engem??), vagy akár fel kell újítania a lakását, és ezért (normális időben, tehát nem éjjel, nem hajnalban!) kicsit kellemetlen módon zajong, vagy azt, hogy valaki befüstöli rendszeresen a gangot, csak mert neki dohányozhatnékja van!
Az ember azt fogadja el, ami szükséges és indokolt zavarás (felújítás, vendégség néha...), nem pedig azt, ami rendszeres, és csak azon lustaságból adódik, hogy a kedves szomszéd nem hajlandó olyan helyre menni cigizni, ahol nem zavar.
Egyébként meg tegnap írtam egy hozzászólást ide, az hova lett??
Te, aki annyira demokrácia-párti vagy, csak nem töröltetted???
Annyi volt benne, hogy ha alapvető jog lenne a dohányzás (amit amúgy előttem jól kifejtettek, hogy NEM AZ!), akkor is igaz lenne, hogy az egészséghez való jog is alapvető (az tényleg!), alapjogok ütközésekor pedig az egyik javára igenis dönteni kell.
Hála Istennek mindenkinek egyértelmű, hogy a többi ember egészsége fontosabb.
"A jogszabályok, a nem dohányzók védelmében, 2012. január elsejével változnak majd. Mint azt dr. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvostól megtudtuk, a szabályok annyiban módosulnak, hogy a cigizés alapból tilos lesz a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, és ezt csak akkor oldhatják fel, ha a lakók négyötödös többséggel ezt a tilalmat feloldják"
köszönöm az eddigi válaszokat és az offokat.
utolsó: ezt én is olvastam, ezek alapján a gang nyílt légtér, tehát ott szabad.
Érdekes dolog ez. Fellépnek a nem dohányzók jogaiért, és mi lesz a dohányosokéval?
Én dohányzom, de sosem fújtam rá másra, arrébb álltam ha közel volt, sőt még a csikkeket is a kukába dobtam. Tudom, mások meg nem így csinálják. De miért jár ezért kollektív büntetés? Én aki normális vagyok, miért vagyok korlátozva abban, hogy hol gyújthatok rá?Aki egy prosztó, azt meg úgysem fogja érdekelni, hogy hol szabad és hol nem.
A dohányzás alapvető emberi jog!
A nemdohányzás is alapvető emberi jog!
Ha a kettő ütközik, kulturáltság kérdése, a felek hogyan oldják meg. Vannak, akik egészen jól és feltűnés nélkül, és vannak, akik megoldás helyett jajgatnak. Őket nem sajnálom. Sajnos, ha tömegek ilyen problémáit kell megoldani, akkor azt törvényekkel lehet csak végrehajthatóan. A törvényeknek pedig mindig a leggyengébb láncszem elvét kell szem előtt tartaniuk. Ha a törvény már már elviselhetetlenül drákói, az jelentős tömegek silány hozzáállását tükrözi.
Az alapvető jogok általában szabadság-problémákkal függenek össze. Sokan hangoztatják az ő szabadságjogukat, és a korlátozást diktatúraként élik meg. Pedig a szabadság-probléma kezelése rendkívül egyszerű. Minden ember szabadsága addig terjed, amíg más embereket azzal nem korlátoz. Más szavakkal: "A"-nak egy cselekvés akkor szabad, ha mindenki másnak is szabad, és "A" ezt elviseli.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!