Egy hete vettem egy automata váltós autót amit még át sem írattam és ma megállt benne a sebváltó. Ilyenkor mi a megoldás? A volt tulajdonost nem tudom elérni!
Kétféle oka lehet ennek: vagy dörzsölt az eladó és direkt rádsózta a rossz autót, vagy műszakilag analfabéta és nem vette észre a váltóhibát még a korai szakaszban. Bármelyik is forduljon elő, először érdemes felkeresni egy független műszaki szakértőt, aki írásos véleményt ad arról, hogy a váltó hibája nem a vásárlás óta keletkezett. Először próbálj meg ennek birtokában egyezkedni az eladóval (ha előbb odamész verni az asztalt, megtörténhet, hogy nagy kegyesen felajánlja, hogy majd ő kivizsgáltatja és hogy, hogy nem egy ismerős szakértő jó összegért megállapítja, hogy te voltál a hibás). Lehet ugyanis, hogy az utóbbi eset áll fönn és ő sem vette észre, hogy valami nincs rendben a váltóval - az automata váltók meghibásodása ugyanis nem egyik pillanatról a másikra következik be és hacsak nem vontattad az elmúlt egy hétben több száz km-en át az autót földön gördülő hajtott kerekekkel, akkor nem te okoztad a bajt.
Ha azonban meg van győződve az igazáról, akkor érdemes megnézni az adásvételi szerződést. Ezen - az esetek 99%-ában - szokott lenni egy olyan kitétel, hogy "Az eladó a vevőt a jármű műszaki állapotáról, esetleges hibáiról részletesen tájékoztatta, a vevő pedig ezt tudomásul vette. Az eladó a jármű hibáiért a továbbiakban semmiféle szavatosságot nem vállal". Erre (vagyis arra, hogy ez nem történt meg) hivatkozva lehet megtámadni a szerződést a bíróságon... Már ha van néhány felesleges éved, amíg pereskedsz az eladóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!