Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért használ majdnem mindenki...

Miért használ majdnem mindenki fordított (olasz) kokárdát?

Figyelt kérdés
Én még a hatvanas években úgy tanultam az iskolában hogy a kokárda színei belülről kifelé jönnek sorba,ennek megfelelően a piros szín volt belül és a zöld kívül az általunk készített kokárdán.A törvényes magyar kokárdára rákeresve is ugyanezt találjuk.

2012. márc. 16. 21:23
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
2012. márc. 16. 21:29
 2/11 anonim ***** válasza:
60%
Eleve ott kezdődik, hogy a kokárda francia eredetű, 48-ban is azt vették át a forradalmárok.
2012. márc. 16. 21:32
 3/11 anonim ***** válasza:
49%

Ma már nincs jelentősége a sorrendnek.

És már 1848-ban sem volt itt Magyarországon, akkor is viselték mindenféle kombinációban.

Nem kell annyira komolyan venni.

2012. márc. 16. 21:54
 4/11 anonim ***** válasza:
77%
Olyan idegesítő, hogy ezen lovagol mindenki. Én is az elméletileg hibás kokárdát viselem, és azért, mert nem a sorrendet, hanem a színt tartom fontosnak és magát a gesztust, a szokást. Én inkább azt kérdezném, hogy miért nem láttam 15-én egy emberen sem kokárdát Dunaharasztin?
2012. márc. 16. 21:58
 5/11 anonim ***** válasza:

Az ügyben megkeresték Hermann Róbert történészt is, aki a dologról először Katona Tamástól hallott, valamikor 1994 körül; neki pedig Olaszországban mondták ezt egy hivatalos látogatáson. Ami kokárdát Hermann a korszakból ismer, ott mindenhol kívül van a piros, belül a zöld.

Zászlótörténész kolléganője szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van farka a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak. Hermann rögtönzött ikonográfiai kutatása során csak két korabeli Vasvári-ábrázolást talált, amin van kokárda is; miután azonban ezek litográfiák, nemigen lehet megállapítani, milyen a színsorrend. “De nekem úgy tűnik, hogy inkább a piros volt itt is kívül, s belül a zöld” – írja.

Kérdésre, hogy a hagyományőrzést vagy a szabályt tartja fontosabbnak, azt válaszolta: ő maradna az eredeti formánál, ugyanis “mégiscsak így hordták-hordjuk 162 éve. No és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a ‘heraldikai tévedés’ tudatos volt. Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal. De ez csak feltételezés, bizonyítani nem tudom”

Hát ezért.

2012. márc. 16. 22:21
 6/11 anonim ***** válasza:

Röviden:

Ha a piros van belül az szabályos, ha a zöld az hagyományos. (így hordták eredetileg)

Azt pedig mindenki döntse el maga, ő hogy szeretné hordani, hisz a rendőr egyik formáért sem bírságol. :)

2012. márc. 16. 22:24
 7/11 anonim ***** válasza:
Az is benne lehet h így felülről lefelé helyes a színsorrend. Tehát fentről lefelé piros-fehér-zöld, mint a zászlóban.
2012. márc. 16. 22:25
 8/11 anonim ***** válasza:
És mindig is így hordták, ez a hagyományos. Én nem szeretek újítani, holmi szabályok miatt.
2012. márc. 16. 22:39
 9/11 anonim ***** válasza:
igen, elvileg '48-ban elrontották a dolgot, így vált hagyománnyá. a valóság az, hogy a forradalmistáknak teljesen mindegy volt a színek sorrendje, az egységüket fejezte ki.
2012. márc. 17. 00:52
 10/11 A kérdező kommentje:
Aki szerint a sorrend mindegy,az vajon a zászlót is kitenné fordítva,mégis csak egy nemzeti színű szalagot tűzünk ki,a nemzeti színeink sorrendje pedig igenis kötött?
2012. márc. 17. 10:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!