Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez most mit jelent? (Irtó fontos)

Ez most mit jelent? (Irtó fontos)

Figyelt kérdés

168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet

31. §

(3)85 A cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett és a kiskorú polgár személyazonosító igazolványának kiadásával, használatával, birtokban tartásával kapcsolatos kötelezettségek a törvényes képviselőt terhelik.

Ez most azt jelenti, hogy a törvényes képviselő ha akarja, elveheti és visszatarthatja a kiskorú (16 éves) polgártól a személyi igazolványát, vagy pedig azt, hogy köteles gondoskodni róla, hogy a kiskorú a személyijét rendben használja ahogy az (1) és (2) írja?

Valaki válaszoljon, szépen kérem, már 3 órája böngészek, kiugranak a szemeim, de semmi használható! (A gyámom nem hajlandó átadni az okmányaimat, pedig dolgozom, meg amúgy is szükségem lenne rájuk; csak fénymásolatot ad, de azt sem hitelesítve, vagyis nem is érvényes... Ha leigazoltatnak, simán bevisznek!)

2012. márc. 9. 23:39
1 2
 1/13 Shai-Hulud ***** válasza:

Elveheti és visszatarthatja.

Az, hogy a kötelezettségek a törvényes képviselőt terhelik, azt jelenti, hogy a képviselő rendelkezik az igazolvánnyal, ő tartja a birtokában, ő köteles pl. igazolni a kiskorút ill. a gondnokság alá helyezettet.

Pedro

2012. márc. 9. 23:56
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Tehát ez azt jelenti, hogy jogilag semmit nem tehetek, hogy az irataimat megkapjam (szép szóval meg semmit nem érek el). Tök jó. És mi van, ha sétálok az utcán és leigazoltatnak? Igazolni nem tudom magam, mert nincs nálam érvényes okmány, és a gyámom sincs velem. Bevisznek és felhívják a gyámomat? És ha nem tudják elérni? Ez állami gondozásban gyakorta előfordul, sokszor nincs idejük felvenni a telefont. Akkor bent tartanak 72 órára?
2012. márc. 10. 07:58
 3/13 anonim ***** válasza:
66%

Ha elmúltál 14, akkor már nem vagy kiskorú.

A fénymásolat pedig hitelesítve sem érvényes.

2012. márc. 10. 10:09
 4/13 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Benntarthatnak, de ha nincs különösebb okuk rá, akkor nem fognak. Az általad bemondottak alapján ellenőrzik a nyilvántartásban az adataidat, és ha valószínűnek látszik, hogy nem csináltál semmit, akkor elengednek. Ha pedig úgy ítélik, hogy van némi vaj a füled mögött, akkor simán benntarthatnak, míg el nem érik a képviselődet.

De ha logikusan végig gondolod, mi mást tehetnének?

Pedro

2012. márc. 10. 10:11
 5/13 A kérdező kommentje:

De, ebben az értelemben kiskorú vagyok, a gyermekkorúság és fiatalkorúság a büntetőjogban létezik. Vagy rosszul tudom?

Értem én, hogy mást nem tehetnek igazoltatásnál, de nekem ez nem túl jó. Szükségem van az okmányaimra. Dolgozom, sokat járok orvoshoz is, meg egyáltalán... Azt is értem, miért veszik el, vannak olyan kölykök akik az első adandó alkalommal eladnák/elhagynák/tönkretennék, de nekem semmi ilyesmi szándékom nincs, szerintem elég logikus, hogy miért van rá szükségem. Nincs valami kiskapu, hogyan szerezhetném meg őket? Se személyi, se lakcímkártya, se TAJ kártya... Gyakorlatilag nem létezem!

2012. márc. 10. 10:52
 6/13 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy nincs rá módod. Amíg kiskorú vagy (igen, általános jogban ez 18 év), addig a képviselőd felelős érted, tehát ő képvisel téged minden téren.

De érdeklődj utána, az önkormányzatnál valószínűleg, a gyámhatóságnál meg biztos hogy válaszolni tudnak rá.

Pedro

2012. márc. 10. 10:58
 7/13 anonim ***** válasza:

tehát 16 éves vagy

és szüleid eldugják előled a szem.igazolványod?

2012. márc. 10. 17:35
 8/13 anonim ***** válasza:

törvényes képviselő: a szüleid, ha nincsenek akkor aki nevel, pl nagyszülő valamilyen rokon, ha állami gondozott vagy, akkor a számodra kijelölt gyám.

Szóval míg nem vagy felnőtt, tehát 18 éves, addig a személyi igazolványodért a gyámod felel. Magyarán mondva a gyámoddal kell bemenned az okmányirodába! Érted?

2012. márc. 10. 19:37
 9/13 anonim ***** válasza:
A rendőr pedig nem visz be, mert az adataidat szóban is közölheted.
2012. márc. 10. 19:38
 10/13 A kérdező kommentje:

Én értem, te nem érted. :)

Vannak okmányaim, semmi dolgom az okmányirodában. Csak éppen a gyámom (állami gondozott vagyok, tehát nem a szüleim, hanem csak egy nő, akinek ez a munkája) elzárva tartja egy széfben riasztóval őrizve és nem hajlandó odaadni nekem. Csak és kizárólag fénymásolatot ad, de az nem is érvényes. Ezt az eljárást nem tartom jogosnak, mert szükségem van rájuk ha mondjuk dolgozni megyek, vagy orvoshoz, ilyesmik.

2012. márc. 10. 19:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!