Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valakit köröznek és én...

Ha valakit köröznek és én tudok róla, de nem dobom fel, akkor bűnrészes vagyok?

Figyelt kérdés

2012. febr. 9. 10:29
 1/8 anonim ***** válasza:
72%
Igen.
2012. febr. 9. 11:07
 2/8 anonim ***** válasza:
72%
igen, de ez evidens nem?
2012. febr. 9. 11:25
 3/8 anonim ***** válasza:
65%
Bűntetés terhe mellett kötelező bejelenteni ha bűnelkövetés jut tudomására és körözött személy tartózkodási helyét ismeri, kivéve a hozzátartozót.
2012. febr. 9. 11:42
 4/8 A kérdező kommentje:
azt nem tudtam, hogy pontosan milyen bűnt követett el, és a tartózkodási helyét sem tudtam, csak neten tartottam vele a kapcsolatot. nem jelentettem fel, de őt se figyelmeztettem, hogy keresik. úgyhogy mindkét szemszögből nézve rosszul cselekedtem azzal, hogy nem csináltam semmit.
2012. febr. 9. 12:46
 5/8 anonim ***** válasza:

"244. § (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna

a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön,

b) a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik,

c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában,

vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Amennyire én tudom, amíg aktívan nem segíted, addig nem büntetendő.

Ha viszont a hatóság megkeres, és megkérdez, akkor nem tagadhatod le, mert az már hamis tanúzás lenne.

2012. febr. 9. 18:22
 6/8 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat.
2012. febr. 9. 19:11
 7/8 anonim ***** válasza:

Bírom az önjelölt jogászokat.:)

Amennyiben az adott bűncselekmény vonatkozásában nincs feljelentési kötelezettség előírva, semmit nem követsz el, ha nem jelented hol van.

Ha viszont adott esetben akár tanúként kihallgatnak, vagy a hatóság megkeres és hazudsz, akkor már bizony esettől függően felelősségre vonhatnak bizonyos bűncselekmények miatt, de semmiképp nem leszel részese annak a bűncselekménynek, amit a másik személy követett el.

2012. febr. 10. 16:58
 8/8 A kérdező kommentje:
köszi. már leülte azt a pár hónapot. csak lehet, hogy ha szólok neki, hogy keresik, és önként feladja magát, akkor enyhébb büntetést kap. (?) én meg nem szóltam. :( habár... csak tudnia kellett magától is, hogy ha elkövetett valamit, akkor annak következményei lesznek.
2012. febr. 10. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!