Létezik olyan hogy a föld elidegenítése? Bővebben alul.
Figyelt kérdés
Van egy telkünk. Nem járunk ki régebb óta, a szomszéd meg állandóan telefonál hogy nem adjuk e el. Nekünk ez érték, csakhogy most a munkánk miatt alig van szabadidő, akkor meg el kell mást intézni. SZóval mindig mondjuk nem adjuk el. Azt hallottam, hogy ha egy tulajdonos nem jár a földjére, nem műveli, nem csinál vele semmit szinte, akkor más elidegenítheti a saját földjét. És még igazat is adhatnak neki, hogy nincs kihasználva a telek Amior a miénk. Létezik tényleg ilyen hogy elidegenítés? Mit lehet tenni ez ellen. Ugyan bizonyítani nem tudjuk, de a szomszéd már zárat is feltörte egyszer. Mi kb. egy évben egyszer járunk ki, és akkor sem a takarítással foglalkozunk.2009. jún. 1. 23:03
1/5 anonim válasza:
Huh. HAát még nam hallottam róla, hogy egy nem tulajdon jogú személy elidegenítheti a tuajdonjogot. Mert ha így volna akkor mi sem tétováznánk, mert a mi telkünk melletti telek is már szemétlerakóként működik mások szemébe mert évek óta nem voltak kint.Igaz mi is csak évente 1x-2x Viszont az elhanyagolt kertért, megparlagfű miatt a szomszédok élhetnek feljelentéssel. Hogy ez hogyan zajlik az már nem tudom. HA nincs adóság a házon szerintem semmit nem tehet a szomszéd. Viszont ha a zár fel van törve még ha nincs bizonyíték is élnék a feljelentésel,(betörés kell jelenteni, és nem személyt megnevezni) ez talán visszafogná a szomszédot a tolakodástól. Ha már kimentek érdemes rendbe rakni és akkor nem szúrja a másik szemét. amit ugyanis értéknek tart az ember ne hanyagolja.
2/5 anonim válasza:
Csak akkor idegeníthetné el, ha (kérés nélkül) ő gondozná rendszeresen, ő használná és a tulajdonos egyszer sem jelentkezne, nem jelezné, hogy az ingatlan az övé, és nem szándékszik lemondani róla.
Ha jól tudom, elbirtoklásnak hívják jogásznyelven.
3/5 anonim válasza:
A zárfeltöréssel sajna nem sok mindent tehettek, hogy ilyen ritkán jártok ki. Persze lehet feljelentés, a rendőrség tán meghallgatja a szomszédot, hogy látott-e vmit (nem mint gyanúsított), de ha nem akarod, hogy végképp elmérgesedjen a viszony, akkor előbb bizonyítékot kéne ellene szerezni.
4/5 anonim válasza:
vedd körbe drótkerítéssel :D amúgy az a TI területetek nem az szomszédé. amúgy nem a szomszédot lehetne feljelenteni birtokháborításért ha oda bejárkál?
5/5 anonim válasza:
a törvény az igaz beszéd, lássuk mit mond a Polgári Törvénykönyv:
Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt éven át szakadatlanul birtokolja.
Aki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot.
Az elbirtoklás megszakad, ha
a) a tulajdonos a birtokost a dolog kiadására írásban felszólítja vagy eziránt bírósághoz fordul,
b) tulajdonos a dologgal rendelkezik,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!