250 ezer forintos tartozásnál a bank a fizetés hány százalékát tilthatja le?
Teljes összeget nem veheti el a bank , akár megvolt beszélve , akár nem . 33% ot vonhat le esetleg . Ezt is átlehet hidalni , nem a te bankszámládra kéred a fizetésed hanem olyanéra akinek nincs tartozása és megbízol benne . Nem hinném hogy ez alkotmányellenes volna :D
Amúgy én is pontosan ennyivel tartozok egy banknak , lőjjenek le ha nem tetszik nekik :D
Hali !
Bírósági végrehajtó vagyok, picit felületesek a korábbi válaszok, és a kérdésed sem jó.
Bank semmiképp sem tilthatja le a fizud, csak a végrehajtó, vagy a NAV végrehajtó, és egyes esetekben kiterjesztették ezt az Önkormányzatok adócsoportjára is.
A fizetésletíltást a munkáltatónál érvényesítik, nem a Banknál. Azaz a végrehajtó kiad egy bizonyos TB megkeresést, és ha bejelentett munkahelyed van a Társadalombiztósító megküldi munkáltatód nevét, címét a végrehajtónak - megjegyezném, hogy a TB nyílvántartása nem teljesen naprakész, sokszor rég nem ott melózik akit keresünk, de mostanában kezd felzárkózni -. A letíltást pedig a munkáltatónak küldi meg a végrehajtó, aki azt foganatosítja. Ha nem teszi meg, a le nem tiltott összeggel ugyanúgy felel a munkáltató, tehát oda is kimehet a végrehajtó foglalni. Ez a baráti visszaélések ellen van munkahelyen belül.
A fizetésed 33%-át lehet levonni, de ha 2 vagy annál több VH ügyed van (tartozásod) akkor ez az összeg 50%.
Gyermektartásdíj elmaradás és a folyamatos gyt is 2 letíltásnak minősül így az már lehet 50%.
Nem lehet letíltani a mindenkori öregségi nyugdíj mértékéből, ami most olyan 27-28 ezer körül mozog -nem tudom most mennyi, nézz utána-, tehát ennyi megmarad a fizudból. Kivéve ha gyerektartásdíjról van szó, mert azt ebből is lehet tiltani, a törvény úgy rendelkezik szerencsére, hogy a saját szádból oda kell adni a kaját a gyerekednek.
Amit Te kérdeztél az pedig szerintem a pénzintézeteknél vezetett végrehajtás. A bankszámládon lévő pénzt a végrehajtó azonnal leemelheti - itt is megkeresi a különböző bankokat, és megkérdi van-e ott számlád -, ez az úgynevezett inkasszó 3 hónapig van a számládon.
Itt is figyelembe kéne venni a mindenkori öregségi nyugdíj mértékét, de a bankok ezt nem tartják be, tehát nullára írják a számlád.
Megjegyezném, hogy a végrehajtó és a bank sem tudja, hogy pld a családi pótlék -ami mentes a végrehajtás alól- van a számládon és azt is leemeli, ami sokszor gondot jelent a családoknál, ez gond szokott lenni, de ha bizonyítható, mi már többször visszafizettünk ilyet. De ez semmiképp a végrehajtó hibája.
A fenti válaszom nem teljeskörű, ennél azért bonyolultabb, de a végrehajtó irodában mindenképp kapsz felvilágosítást, ne félj kérdezni, hidd el segítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!