Mit lehet tenni? Van egy ház, aminek én voltam a tulaja, de anyumnak van haszonélvezeti joga.
Én fél évig tanultam jogi alapismereteket a suliban,és ebben az esetben az volt,hogy ha te vagy a tulaj,anyud a haszonélvező,akkor te pl.hiába adod el a házat,anyudnak minden joga fenn marad!Ha új tulaj van annak vállalnia kellett,azt hogy van a háznak egy haszonélvezője.Ő amíg anyud él,nem zavarhatja el őt a Házából!
Anyudnak joga van kiadni a lakást,ha a tulaj is tudja(ebben nem vok biztos hogy kell tudnia a tulajnak),de ha a tulaj akarja kiadni,akkor anyud élhet avval hogy nem!
Szóval ha eladják a tulajdoni jogot,vagy akár elárverezik a házat,akkor sem zavarhatja onnan el őt,csak ha lemond a haszonélvezeti jogról!Szóval anyud maradhat ott amíg él,és élhet a jogaival.A tulaj is egyezkedhet anyuddal,de csak akkor az ővé az a ház,ha nincs haszonélvező!Remélem segítettem:)
Elég hosszú,de megéri elolvasgatni őket:)Wikipédiáról szedtem le az infókat,remélem segített.(első Válaszoló:)
Azt nem tudom,hogyan számítják a haszonélvezeti jog ellenértékét,de ezen a honlapon kérdezhetsz egy ügyvédet!
A haszonélvező jogai:
A haszonélvező jogosult a dolog birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, a haszonélvezeti jog gyakorlásának más részére való átengedésére - ellenérték fejében a jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos azonos feltételek mellett a dolog használatára nem tart igényt - és a birtokvédelemre - a tulajdonossal szemben is. A haszonélvező felszólíthatja a tulajdonost rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatok elvégzésére, és elvégezheti ezeket a munkálatokat, ha a tulajdonos azokat nem végzi el.
A tulajdonos jogai:(átadhatja ellenérték fejében)
* A tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.
* Ha a haszonélvező ellenérték fejében kívánja átengedni a haszonélvezeti jog gyakorlását, akkor a tulajdonos azonos feltételek mellett a dolog használatára igényt tarthat.
* A tulajdonos jogosult a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizni.
* Ha a haszonélvező a dolgot rendeltetésének meg nem felelő módon használja, rongálja, vagy a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, és a tulajdonos tiltakozása nem vezetett eredményre, a tulajdonos biztosítékot követelhet. Ha a haszonélvező nem ad biztosítékot, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását biztosíték adásáig felfüggesztheti.
* A tulajdonos ellenőrzési jogosultsága és a biztosíték követelésének joga azzal szemben is megilleti, akinek a haszonélvező a haszonélvezet gyakorlását átengedte.
A haszonélvezet megszűnése :
A haszonélvezet megszűnik, ha a jogosult meghal; ha a jogosult a haszonélvezetről - ingyenesen vagy visszterhesen - lemond; ha a dolog elpusztul (és nem állítják helyre); ha a szerződésben kikötött időtartam eltelt vagy feltétel bekövetkezett; ha a jogszabályban meghatározott más okból bekövetkezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!