Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehet velem a munkáltató,...

Mit tehet velem a munkáltató, ha egyszerűen nem megyek be dolgozni?

Figyelt kérdés

Felmondási szándékom jelzése nélkül, egyik napról a másikra eltűnök. Gondolom egy idő után kirúgnak, de kártérítést vagy ilyesmit követelhetnek tőlem? (telekommunikációs cég, telefonos ügyfélszolgálat)

Mi lehet a legsúlyosabb következménye a dolognak?

2011. dec. 17. 19:04
 1/6 anonim ***** válasza:
90%
kirúgás, és esetleg némi fizetésmegvonás. De biztosan lehet más is, de a te munkakörödben nem tudsz olyan anyagi kárt okozni ezzel a szándékossággal h más büntetést is kapj. Szerintem.
2011. dec. 17. 19:37
 2/6 anonim válasza:
88%
Elképzelhető, hogy fegyelmivel, azonnali hatállyal rúg ki, és akkor ha jól tudom, pár hónapig nem kaphatsz munkanélküli ellátást.
2011. dec. 17. 21:36
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen jogosan követelhet rajtad kártérítést, ami minimum a munkabéred arra az időszakra, amíg nem találnak mást a helyedre. Nagyobb cégek munkaszerződésében benne szokott lenni általában mi a következmény szerződésszegésért.

1992. évi XXII. törvény 166.§-tól olvashatod az ide vonatkozó rendelkezéseket.

2011. dec. 18. 12:27
 4/6 anonim ***** válasza:

Hát ezt nem tanácsolom:

- kártérítés (és lesz kára, hidd el, ki fogja mutatni, hogy nem tudtak annyi ügyfelet kiszolgálni, ezért volt, aki otthagyta őket...)

- a felmondási időre járó munkabéred

- esetlegesen szerződésben szabályozott egyéb következmények.

2011. dec. 20. 09:54
 5/6 A kérdező kommentje:
És az mennyiben módosítja a dolgot, hogyha külsős munkavállaló vagyok? Tehát munkaközvetítő céggel írtam alá a szerződést, ők közvetítettek ki a tényleges munkahelyre.
2011. dec. 21. 02:40
 6/6 anonim ***** válasza:

Jogszerűen megtagadhatod a munkát, ha a kirendelt munkát nem tudod ellátni, viszont nem ment fel az alól, hogy továbbra is rendelkezésre állj.

1992. évi XXII. törvény:

101. § (1) A munkavállaló, ha munkaviszonyát nem e törvényben előírtak [87. § (2) bekezdés, 92. §, 96. §, 97. § (1) bekezdés] szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése kizárólag azért jogellenes, mert a felmondási idő egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége a le nem töltött idővel arányos.

(2) Ha a munkavállaló a határozott időtartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, az (1) bekezdésben meghatározottakat megfelelően kell alkalmazni. Ha azonban a határozott időből még hátralévő időtartam rövidebb mint az (1) bekezdés szerinti időtartam, a munkáltató csak a hátralévő időre járó átlagkereset megfizetését követelheti.

(3) A munkáltató jogosult az (1), illetve (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának érvényesítésére is.

2011. dec. 21. 08:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!