Cigányozásért büntetnek? Ha igen akkor a büntető törvénykönyv melyik paragrafusa vagy fejezete írja ezt? Be másolhatod
Minden esetben az számít, hogy milyen jelzőket raksz mellé.
Önmagában a cigány szó nem sértő, aki mást állít, az dezinformálni akar.
Hát alapvetően ha lecigányozol valakit úgy, hogy őt az sérti az rágalmazás.
"Btk. 179/1: Rágalmazás
Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel (másokra hivatkozva közöl), ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, bűntényt követ el. (1 év)
Btk. 179/2: Súlyosabb megítélés alá esik, aki
1. aljas indokból vagy célból,
2. nagy nyilvánosság előtt vagy
3. jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűntényt."
Nyíltan uszítani a cigányság ellen valós vagy mondvacsinált indokkal az már közösség ellni izgatás.
"Közösség elleni izgatás
269. § Aki nagy nyilvánosság előtt
a) a magyar nemzet,
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen
gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Ezeken kívül:
BTK 174/B. § (1a) Aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
blastoffitspartytime válaszát köszönöm,ez kellett nekem.És még ha csak 50%ban is adsz hasznos válaszokat,meg nyugtatlak,hogy ez a válaszod 100%ban hasznos,mivel a büntető törvényköny egyik paragrafusát idézted ki.Még egyszer köszi
A többieknek is köszönöm,de amit én kerestem az blastoffitspartytime válasza.
"Hát alapvetően ha lecigányozol valakit úgy, hogy őt az sérti az rágalmazás."
Ha sértésként alkalmazza, akkor lehet esély egy becsületsértésre.
De ha tényszerűen állítja valakiről, hogy cigány, miközben nem az, meglepne, ha lenne bíróság, ahol ez megállna rágalmazásként. Sosem az számít,hogy a sértett mit érez, hanem hogy mások előtt alkalmas-e az állítás az illető becsületének, jó hírnevének sértésére.
Én pedig azt hallottam, hogy valakiről azt állítani, hogy a saját neméhez vonzódik sem ilyen állítás, a jogi gyakorlat szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!