Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez így van tényleg?

Ez így van tényleg?

Figyelt kérdés
2011. október 24.-én lejárt a személyim. Október elején szerettem volna megcsináltatni, de az okmányiroda csak az asszonynevemre lett volna hajlandó, amihez kellett volna a házassági a.k.vi kivonat is, viszont az a bíróságon csücsült válás céljából. Október 26.-án kimondták a válást, gondoltam, ha már megvan erről az ítélet, akkor megpróbálnám visszavenni a lánykori nevem, és az kerüljön a személyimre. Ki is váltottam az 5000 forintos illetéket, az anyakönyvvezető el is kezdte az igazolás kiállítását, ám, mivel lejárt a személyim, nem tudja kiállítani, mert ahhoz kellene egy ideiglenes személyi 1500 forintért. Ekkor ő kiállítja az igazolást, hogy elváltam, és visszavenném a lánykori nevem, ezek után igényelhetném meg a személyimet, ami újra 1500 forint...Ezt nem lehet valahogy megkerülni? Mert azért azt elég durvának tartom, hogy 8000 forintot fizessek csak azért, hogy végre lehessen egy személyi igazolványom a SAJÁT nevemmel! Amin természetesen annyi az össz változás, hogy eltelt 10 év, tehát a fotóm, illetve annyi, hogy az asszonynevet - XYné - ki kell törölni a rendszerből...
2011. nov. 15. 12:00
 1/7 A kérdező kommentje:
Illetve még annyi, hogy ha most netán úgy döntünk a mostani párommal, hogy összeházasodunk, akkor is kell ez a dupla herce-hurca a személyiért?? Egyáltalán, amíg a korábbi anyakönyvi kivonatra nincs rávezetve a válás ténye, addig férjhez mehetek újra?
2011. nov. 15. 12:05
 2/7 anonim ***** válasza:
61%

örülj neki, hogy nem bírságoltak meg

10 év alatt nem intéztél el valamit, amire 3 napos törvényi kötelezettséged van és még most is meg akarod úszni

igen, ez a menete és igen, jól gondolod, hogy addig, amíg házasként szerepelsz a rendszerben, nem házasodhatsz újra. Ha annak idején a lányneved tartod meg, akkor most nem lenne semmi bonyodalom, de felvetted a férjed (volt férjed) nevét, az irataidat is ehhez kellett volna igazíttatnod.

2011. nov. 15. 12:30
 3/7 A kérdező kommentje:
Kedves válaszoló! Nem tudom, mire érted, hogy mit nem tudtam 10 év alatt elintézni?
2011. nov. 16. 09:54
 4/7 anonim ***** válasza:
Te írtad, hogy annyi a változás, hogy eltelt 10 év... az utolsó sorban. Ha ez csak az okmány cseréjére vonatkozott és nem a házasságra, akkor félreértettem, bocsi.
2011. nov. 16. 14:31
 5/7 A kérdező kommentje:
A mondat így szól: "annyi az össz változás, hogy eltelt 10 év, tehát a fotóm, illetve annyi, hogy az asszonynevet - XYné - ki kell törölni a rendszerből..."
2011. nov. 17. 14:50
 6/7 anonim ***** válasza:

ok, lovagolhatunk egy mondaton, de a lényeg akkor is az, hogy elmulasztottál egy állampolgársági kötelességet és fel vagy háborodva, hogy utólag meg kell tenned, hogy tovább léphess. Ez a rendszer, ez a törvény. Amíg nem regisztrálom a változást, addig a következőt sem vihetem fel a gépre, márpedig, ha regisztrálom a változást, annak költségei vannak, amikről nekem el kell tudnom számolni.

okmányirodán dolgozom egyébként, nem véletlenül írtam, hogy örülj neki ,hogy csak ennyi költséged van, a törvényt - miszerint 3 napod van a változás bejelentésére - figyelmen kívül hagytad, ennek lehetnének egyéb pénzbeli következményei is. Örülj, hogy nettek és pótold a mulasztást, hogy névben is új életet kezdhess.

2011. nov. 17. 14:54
 7/7 A kérdező kommentje:
Az asszonynevem sajnos szerepel a személyin, így nem tudom, milyen változásról beszélünk. Én október elején - isten látja lelkem - megpróbáltam megcsináltatni, de!!!! Akkor azért nem sikerült, mert ahhoz kellett volna a házassági anyakönyvi kivonat, ami a bíróságon volt már akkor fél éve, mivel folyamatban volt a válás....tehát egyrészt ezen okból nem tudtam megcsináltatni...másrészt én úgy szerettem volna megcsináltatni, hogy az xyné már nincs a nevem előtt :( Szóval önhibámon kívül nem tudtam megcsináltatni...DE! Ha mondjuk a bíró, vagy az okmányirodán a kolléganő el tudta volna regélni, hogy ez és ez a menete, akkor talán nem nyűglődnék itt, és már lenne érvényes személyim is. Csakhogy egy árva szóval senki nem említette, hogy nem kell megvárnom a bírósági ítéletet a válásról ahhoz, hogy az anyakönyvvezetőnél kérhessek igazolást a lánykori nevem visszavételére...Nekem meg honnan a jó bús fenéből kéne ezt tudnom????
2011. nov. 19. 10:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!