18 év alatt este 22 óra után nem szabad szülői felügyelet nélkül közterületen tartózkodni?
Elsősorban Szeged, illetve Csongrád megye érdekel (ha nem egységesen van az országban).
Hol találom az erre vonatkozó jogszabályt (police.hu-n nem találtam), illetve a rendőr mit csinálhat, ha "megszegi" valaki ezt?
1. Attól, hogy személyeskedsz és sértegetsz, még nincs igazad. Csak a szintedet jelzed.
2. Igen, emeld be, mert nem hiszem el! Egy ilyen nagymellényű észkombájnnak nem jelenthet gondot egy jogszabályt átnézni. De ha mégis, akkor csak egy levegőbe pufogtató kretén vagy.
Nyilvánvalóan a cselekvőképességről vitatkoztok, ami nem egyenlő azzal, hogy ne lenne teljes jogú!!
14 év alatt cselekvőképtelen az ember, 14-18 között korlátozottan cselekvőképes, 18 és felett pedig cselekvőképes. (Itt most nem ecsetelgetve a cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezés eseteit.)
Ezt nem az Alkotmányban kell keresni, hanem a Ptk-ban, és nem jelenti azt, hogy ne lenne jogképes, ugyanis a jogképesség - élve születéstől függően - már a magzatot is megilleti!
Nem tudom, mit értetek a "teljes jogú" alatt, de itt jogképesség és cselekvőképesség van csak!
1. A teljes jogú alatt azt értem, hogy nem élhet bizonyos jogaival még, csak majd felnőtt korában. Alkohol és dohány vásárlás, szavazás stb.
2. Még mindig nincs kedvem az alkotmányt bújni, tudom hogy így van, ha téged feltétlenül érdekel Mr. zacskósleves, akkor nézd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!