Mindig jönnek az államadóssággal, miért nem nyomtatunk magunknak pénzt?
Azért, mert az a pénz, amit fedezet nélkül adnak ki (értsd: nem termeltük meg az ellenértékét) csak inflációt okoz.
Mondhatnánk azt is, hogy megint sóval fizetünk, vagy jeggyel, vagy bármi, nem az a dolog lényege, hanem az ÉRTÉK.
Maga a papír és az érme semmit nem ér, azért tudunk vele vásárolni, mert az ellen oldalon áll egy termék vagy szolgáltatás, amit odaadnak érte. Akár árukat is cserélhetnénk, csak az jóval bonyolultabb a gyakorlatban.
Attól, hogy a Nemzeti Bank (és nem az állam!) hirtelen elkezdene jóval több pénzt nyomni, még nem lenne nagyon az ország termelékenysége, és az értéke az áruinknak. Sehol nem lennénk vele.
Az államadósság meg megint egy más kérdés, köze nincs ehhez. Nekik ilyen értelemben nem a pénzünk kell, értéktelen bankjegyekkel nem mennének semmire.
Ennyiből monopoly pénzt is adhatnánk nekik...
kereskedelmi bankok is fedezetlenül nyújtanak kölcsönt
kvázi pénzteremtés az, amit csinálnak - törvényesen
"Nagyon jó ötlet. Ingyen segély mindenkinek! De akkor miért is dolgozna bárki? Várjunk csak? Euróban kapjuk a pénzt, de a boltokban csak forintban lehetne fizetni? És mindenki kapna 200 ezret? Úristen, mekkora infláció lenne itt. És mi lenne a vége? Akinek van eurója, hülye lesz átváltani a bizonytalan valutára, inkább külföldön vásárol. A belső fogyasztás nullához közeli állapotra esik vissza, és ez iszonyatosan megterheli a gazdaságot. "
Dehát épp ez a lényeg! Hogy nem kell mindenkinek dolgoznia! Minket abban a hazukságban neveltek fel hogy a megélhetésért dolgozni kell, de ez egyszerűen nem igaz. Illetve jelenleg az de nem kéne hogy az legyen. Megvannak az erőforrásaink ahhoz hogy mindenkinek jusson elég kaja, víz, áram, és internet.
Gondolj bele most is ez a fő baj, a munkanélküliség, és azért van ekkora munkanélküliség mert nincs szükség a munkaerőre! Nem kell ennyi ember.
Képzeld el hogy Naponta százezer csirkét vágnak le egy csirkefarmon, jelenleg ez a farm azért üzemel mert profitot akar termelni. De ez nem kell hogy így legyen... üzemeltetnék azért is hogy az emberek ehessenek csirkét. Ez csak egy döntés kérdése, ahhoz hogy a farm üzemeltetője dönthessen így az kell hogy a csávó akitől a tápot veszi úgy döntsön hogy ingyen adja a tápot és ahhoz hogy ő így dönthessen az kell hogy... stb stb tb... Szóval tisztán látszik hogy a pénz a probléma. De ha az embereknek adsz pénzt akkor megszűnik létezni a probléma.
Úgy képzelem el mint ahogyan a publick licence alatt futó programok létrejönnek. Valaki megír egy programot amit tök ingyen odad másoknak. Azért mert azt akarja hogy legyen... mert ez neki fontos... és ennyi. Vagy mint ahogy a torrent oldalk működnek, az emberek egymással versenyeznek hogy elsőnek töltsék fel a legújabb progikat. Hackerek időt és energiát nem sajnálva feltörik őket és közzéteszik. Vagy mint a fansub oldalak akik ingyen feliratozzák a filmeket... Ingyenesség... ez az új üzleti modell.
És ez működik!
Amúgy lehet hülyén gondolkodom, de ha nem kéne azon izgulnom hogy éhen halok, vagy hogy kikötik a vizet a villanyt és a fűtést...
Én akkor is dolgoznék. Bár lehet ezzel csak a társadalom 30% értene egyet velem...de ez nem is baj, elvégre most is ez van. Vannak falvak ahol 90% os a munkanélküliség. Magyarország egyébkét is az elöregedő népességű országok közé tartozik szóval a lakosság nagy része fiatal vagy öreg. És hangsúlyozom szerintem nincs szükség arra hogy mindenki dolgozzon.
Ha mindenki kapna havi 200 e ft-ot munka nélkül, akkor azt a pénzt ki termelné ki, szerinted?
Azt gondolom, hogy agyilag kb. 5 éves vagy (fizikailag nem tudom), vagy az egészet csak viccnek szántad. Ha-ha.
Én kb. ennyi idősen gondolkoztam azon, hogyha az államnak nincs pénze, akkor miért nem nyomtat magának? Akkor apukám elmagyarázta, megértettem. Most nem ecsetelem, mert megtették már előttem sokan.
De most valami kommunizmusféleséget találtál ki (nem tudom jobban megfogalmazni, de ez a mindenkinek egyenlően jár minden arra hasonlít), viszont pénzügyileg egyszerűen kivitelezhetetlen. Az infláció nem olyan, hogy direkt csinálják (közvetetten mondjuk lehet), de azt egyszerűen nem tudod megkerülni. Mert még ha nem is az lenne a célod, hogy inflációt gerjessz, az intézkedéseidben nem tudnád megkerülni. Mert nem lehet.
Ez volt az utolsó próbálkozásom, hogy megértessem, hogy infláció miatt nem lehet. Az inflációt pedig belinkelték már párszor. Ha ezek után sem érted meg, akkor azt kell mondanom, hogy egy közgazdasági barbár vagy valami ilyesmi vagy, szóval a lényeg, hogy abba ne dumáljon az ember bele, amihez nem ért. Én sem beszélek bele a kémiába.
Nincs meg rá az esély a Te rendszeredben sem.Hacsak nem leszel jótékony diktátor:))).De azokat nem szokták szeretni-főleg utólag.
Vacak ez a pénzügyi rendszer ami most van(de az adósság,szegénység legalább korlátozza a hadi befektetéseket)de jobbat csakis diktatórikus módon lehetne bevezetni.
Mert
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!