Ez csendháborítás? Milyen lehetőségeim vannak az éjjeli utcazene ellen?
Este 10 vagy 11 után nem játszhatnak utcazenészek, van erre valami önkormányzati rendelet. Keresd meg, és hivatkozz erre. És igen, rendőrt is hívhatsz rá.
De ne azzal kezdd, lehet, hogy jóhiszeműen játszik. Pár éve én is utcazenéltem, és a járókelők szóltak, hogy ilyenkor már csendháborítás és akár rendőrt is hívhatnak rám. Nagyon hálás voltam, hogy szóltak, és azonnal abbahagytam a játékot. Valószínű az illetővel is így jársz majd.
A megoldás a következő:
Végignézed a hűtőszekrényedet, és ha van plottyadt paradicsom, vagy őszibarack, akkor azt magadhoz veszed. Ezek után leballagsz a trombitáshoz, és szépen beledobod a dudálójába. Utána csönd lesz. Egy ideig biztosan.
Szia!
A csendháborítás ma már nem létező kategória. Régebben azt jelentette, hogy este 10 és reggel 6 között nem volt szabad hangoskodni.
Ma az alap, amire ilyen esetben hivatkozhatsz: 1. szabálysértés, vagy 2. birtokvédelem.
Szerintem is az a legjobb, ha először megpróbálsz vele beszélni, hátha sikerül békésen lerendezni, megbeszélni a dolgot. Ha nem, akkor kérdezd meg, van-e engedélye az utcazenélésre. Lehetőségek: 1. Nincs: Akkor jogszabályt sért, mivel a rendeltetésétől eltérően használja a közterületet. E cselekmény megszüntetésére a rendőrség segítségét tudod igénybe venni: ők felszólíthatják arra, hogy hagyja abba a tevékenységét, ill. máskor se tegye. Esetleg meg is büntethetik, ha jól tudom.
2. Van: Az engedély kiadójához fordulhatsz. Ez a helyi önkormányzat; náluk tehetsz panaszt, és kérheted, hogy vonják vissza az engedélyt, vagy korlátozzák bizonyos időszakokra, tehát pl. legfeljebb este 8-ig, vagy 10-ig, attól függően, mikortól zavar.
Ez utóbbi esetben hivatkozhatsz arra, hogy a hatályos jogszabályok szerint mindenkit megillet a birtokvédelem, azaz az a jog, hogy a tulajdonolt ingatlanát békésen, zavartalanul használhassa. Ebbe beletartozik az is, hogy nyugodtan pihenhess éjszaka, sőt, akár nappal is. (Többnyire zajos, bulizós, ordibálós szomszédok ellen szoktak birtokvédelmi eljárást kezdeményezni, több-kevesebb sikerrel.)
Jó esetben eredményt hozhat, amit leírtam; ha nem, akkor sajnos nincs más ötletem. Esetleg ha nem csak téged zavar, a szomszédokkal összefogva jobb eredményre lehet számítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!