Van lehetőség jogi segítséggel megszűntetni egy ablak "létezését"?
Én úgy tudom hogy szabályozva van a szomszéd telekre néző ablakok mérete magassága, ugyan úgy ahogy az is szabályozva van hogy a szomszéd falától milyen távolságra és mit ültethetel.
Szerintem az Önkormányzathoz nyugodtan fordulhatol, habár nem tudom mit érsz el vele. Nálunk sem használt semmit.
Pár dolgot tisztázni kellene először.
1. Milyen beépítésű a szomszédos ház? ( zártsorú, oldalhatáron álló, szabadon álló stb.) Leegyszerűsítve, hol áll az épület a telekhatárokhoz képest?
2. Mekkora az a "nagyméretű ablak? Szélessége, magassága, parapetmagassága? Milyen rendeltetésű helyiségben van?
3. Pontosan hány éve építették be.
A 3. pont a legfontosabb, mert hiába szabálytalan, ha 10 évnél régebben beépítették, akkor azt jogi úton sem lehet befalaztatni.
A szabályosságát a beépítés idejében érvényes előírások alapján lehet eldönteni. Jelenleg ezek az előírások azt mondják, hogy zártsorú beépítés esetén semmilyen ablak sem építhető határfalba. Oldalhatáron álló beépítés esetén, ez vonatkozik a telekhatártól 3 m-nél közelebb álló falra: alárendelt helyiségekre, helyiségenként 1 db, 0,4 m2-t nem meghaladó nyílófelületű ablak létesíthető, minimálisan 1,8 m parapetmagassággal, építési engedély alapján.
3 m-nél távolabbi falba bármilyen ablak létesíthető, de az is csak építési engedély alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!