Kell-e fizetnem öröklési ( örökösödési) és vagyonadót?
Üdvözlök mindenkit.
Nagyapám elhalálozott, és örököltem egy ingatlant utána, mint a fia. Az a kérdésem hogy a hatályos jogszabályok alapján kell-e örökösödési( öröklési?) adót fizetnem és vagyonszerzési adót az ingatlan után? S ha kell,mennyit? Kerestem Google-ben de sehol nem írják le a legújabb szabályokat :S Köszönöm. Mert úgy hallottam hogy a fidesz eltörölte ezeket.
Szia! Amennyiben a törvényes öröklés rendje szerint örökölt (tehát nem volt végrendelet) akkor minden ingó és ingatlan vagyontárgyat örökösédi illetéktől mentesen szerez meg. Nem kell örökösödési illetéket fizetnie.
Ha az örökölt ingatlant el akarja adni, akkor a megszerzéstől számított 5 adóéven belül a vételár 25%-át adóként be kell fizetni. Az 5 adóév a jogerős hagyatékátadó végzés alapján a földhivatali bejegyzéstől ketyeg. Pl. a bejegyzés idén novemberi, akkor 2017. január 1-től kezdődően adhatja el úgy, hogy nem kell adóznia. Az adott adóév dec. 31-én ér véget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!