Örökölhetek-e én is, ha a szüleim háza a bátyám nevén van és a szüleimnek haszonélvezeti joga van rá? Mi lesz, ha egyikükkel va mindkettőjükkel történik valami, a haszonélvezeti jog örökölhető, vagy nekem semmi nem jár?
Hazonélvezeti jog nem örökölhetö.
Ha az ingatlan a bátyád nevén van akkor a szüleid halála után kirakhat, (igaz elötte is téged bármikor).
De miért van a szüleid háza a bátyád nevén? Miért nem felesben?
Valami pénzügyi dolog miatt,amit csak akkor tudtam meg amikor már meg volt és az volt a válasz:ez volt a legpraktikusabb megoldás és nem mondták meg én miért maradtam ki.Nem voltak gondok a szüleim és köztem,azt
hittem,ugyanolyan gyerekük vagyok én is és rosszul esett
anélkül hogy a szüleim halálára pályáznék.
Egyik sem vagyok és nem is voltam soha.Normálisan élek és
dolgozom,nem lopom a napot.Közben hallottam olyat hogy köteles rész,az mi?
Elsö válaszoló vagyok.
Ebben az esetben nincs köteles rész, mert minden jogilag a testvéred nevén van. Olyan lehet hogy ha a szüleid nevén lenne, de ök végrendeletben testvéredre rendelkeznek mindennel, ilyenkor lehet fellebbezni a végrendelet iránt és valamennyit valószínü jogosan meg is ítélnének neked. De ebben az esetben nem lesz örökség mert nincs a ház a nevükön.
Nekem is rosszul esne ha ilyet megtudnék, de az is ha a szüleim csak nekem akarnák az ingatlanjukat adni.
A bátyám ezen nem problémázik,sőt már a szüleinkkel is
közölte,hogy az az ő háza és akár el is mehetnének,pedig
nem is lakik velük.
A köteles rész nem 25%, hanem a hagyaték alapján járó örökség fele.
De ebben az esetben nincs kötelesrész.
Kérdés, hogy a szülők mit akarnak jelen helyzet megoldására. Az a ház a bátyádé, törvény szerint. Igaz, megtámadhatod az adás-vételt vagy az ajándékozást (attól függ, hogy mi volt) és kérheted a kötelesrészed. De ez egy hosszú per folyamata.
Mindenképp egyezz meg a szülőkkel, hogy ezt azért nem így kellett volna...
Kedves Kérdező!
Ha a bátyád ajándékba kapta az ingatlant és a szülők halálától számítva 15 év még nem telt el, akkor ez az ajándék hozzászámít a kötelesrész alapjához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!