Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökölhetek-e én is, ha a...

Örökölhetek-e én is, ha a szüleim háza a bátyám nevén van és a szüleimnek haszonélvezeti joga van rá? Mi lesz, ha egyikükkel va mindkettőjükkel történik valami, a haszonélvezeti jog örökölhető, vagy nekem semmi nem jár?

Figyelt kérdés
2009. márc. 31. 14:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Hazonélvezeti jog nem örökölhetö.

Ha az ingatlan a bátyád nevén van akkor a szüleid halála után kirakhat, (igaz elötte is téged bármikor).

De miért van a szüleid háza a bátyád nevén? Miért nem felesben?

2009. márc. 31. 14:09
 2/11 A kérdező kommentje:

Valami pénzügyi dolog miatt,amit csak akkor tudtam meg amikor már meg volt és az volt a válasz:ez volt a legpraktikusabb megoldás és nem mondták meg én miért maradtam ki.Nem voltak gondok a szüleim és köztem,azt

hittem,ugyanolyan gyerekük vagyok én is és rosszul esett

anélkül hogy a szüleim halálára pályáznék.

2009. márc. 31. 14:28
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szülőként azt mondom, hogy szerintem ez nagyon csúnya dolog volt a szüleid részéről. Én akkor is odaadnám a gyerekeknek egyenlő részben az örökséget, ha egyikük sokkal jobb életet élne, mint a másik. Ahhoz nagyon nagy dolgot kellene csinálnia a gyereknek, hogy az örökségből kizárjam. Szerintem a szüleiddel beszélned kellene, mert mégsem mindegy, hogy te semmit sem kapsz, a testvéred fog majd mindent örökölni. És ebben abszolút nincs benne az, hogy te a halálukra pályázol vagy bármi ilyesmi, de mégsem mindegy, hogy az utcára kell-e menned vagy sem. Nem tudom, hogy mi okuk volt kizárni, de ha drogos, alkoholista vagy játékgépező vagy, akkor mondj le a szenvedélyedről és mutasd meg a szüleidnek, hogy felül tudsz kerekedni a rossz szokásaidon. Akkor talán meggondolják magukat.
2009. márc. 31. 14:35
 4/11 A kérdező kommentje:

Egyik sem vagyok és nem is voltam soha.Normálisan élek és

dolgozom,nem lopom a napot.Közben hallottam olyat hogy köteles rész,az mi?

2009. márc. 31. 14:47
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Elsö válaszoló vagyok.

Ebben az esetben nincs köteles rész, mert minden jogilag a testvéred nevén van. Olyan lehet hogy ha a szüleid nevén lenne, de ök végrendeletben testvéredre rendelkeznek mindennel, ilyenkor lehet fellebbezni a végrendelet iránt és valamennyit valószínü jogosan meg is ítélnének neked. De ebben az esetben nem lesz örökség mert nincs a ház a nevükön.

Nekem is rosszul esne ha ilyet megtudnék, de az is ha a szüleim csak nekem akarnák az ingatlanjukat adni.

2009. márc. 31. 14:52
 6/11 anonim ***** válasza:
55%
a köteles rész (rádioban halottam jogásztol) az 25%, ha kizázárt akkor is. Ez alól kivétel, ha valamilyen nagyon sulyos cselekesetet hajtasz végre. (pl. el akkaronád tenni a szüleidet az örökség miatt. Bocs de csunye példa. Azt én sem értem miért csak a bátyád örökli... Esetleg van valami egyébb értékes dolog amitt csak te örökkölsz? Pl. nekem anyuék segitettek lakást venni. Én nem haragszom rájuk, ha a családi házatt (ahol ök laknak), az öcsém örökkli meg, noha az sokkal többet ér.
2009. márc. 31. 14:54
 7/11 A kérdező kommentje:

A bátyám ezen nem problémázik,sőt már a szüleinkkel is

közölte,hogy az az ő háza és akár el is mehetnének,pedig

nem is lakik velük.

2009. márc. 31. 14:55
 8/11 anonim ***** válasza:

A köteles rész nem 25%, hanem a hagyaték alapján járó örökség fele.

De ebben az esetben nincs kötelesrész.

Kérdés, hogy a szülők mit akarnak jelen helyzet megoldására. Az a ház a bátyádé, törvény szerint. Igaz, megtámadhatod az adás-vételt vagy az ajándékozást (attól függ, hogy mi volt) és kérheted a kötelesrészed. De ez egy hosszú per folyamata.

Mindenképp egyezz meg a szülőkkel, hogy ezt azért nem így kellett volna...

2009. ápr. 1. 11:17
 9/11 anonim ***** válasza:
Második vagyok: A szülőkkel beszélj és mondd meg nekik, hogy hogy is beszél a fiuk...mintha már övé lenne a ház. Talán épp ő az, aki a halálukat kívánja nem te...ha te nem tettél semmi egetrengető dolgot, miért zártak ki? Normális szülő ilyet nem csinál. Ezt megmondhatod nekik is, mert ez az igazság.
2009. ápr. 1. 11:25
 10/11 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ha a bátyád ajándékba kapta az ingatlant és a szülők halálától számítva 15 év még nem telt el, akkor ez az ajándék hozzászámít a kötelesrész alapjához.

2009. ápr. 1. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!