Mit lehet tenni azokkal akik társasház aulájában, liftjében dohányoznak?
Azt hiszem, egyenlőre csak a gázálarc segíthet.
Sajnos ezeket semmivel sem lehet jó modorra tanítani.Büntetni kéne ezt is, mert rettenetes!
Én is társasházban lakok.Ilyenkor nyáron szellőztetnék, de még azt se lehet, mert a vannak szomszédok, akik lenn a ház előtt, vagy az erkélyen bagóznak és a szél befújja a büdös füstjüket.Hiába kiabálok rájuk, fújjak tovább.Nyomorék bagósokat kitiltanám mindenhonnan.
Erre mondják : Így jártál.
Cirkuszolhatsz velük,megfenyegetheted őket mindenfélével,de ha továbbra is bagóznak akkor ennyi.Fejbe mégse lőheted őket.
Szerintem ez egy tipikusan olyan dolog, amit lakóközösségi gyűlésen kellene megbeszélni, ha van olyan.
Én is laktam panelban, a lakásban dohányoztam, abba ugye senki sem szólhat bele ha az enyém, de a lépcsőházban nem. Viszont a bácsikák ezt csinálják 40-50 éve, a maradék 10 évre nehéz lenne őket megregulázni.
Annak idején vállaltad hogy panelba költözöl, idegen emberek mellé, akik fejed felett sz*rnak krákognak.
Amíg a házmesteretek nem rak ki egy táblát hogy a folyosón cigizni tilos, addig feleslegesen kiabáltok.
Bár a házmester se ér semmit, csak ha törvénybe hoznák, olyan meg nem lesz.
Ez a panelbéli együttélés viszontagsága, nálunk nincs ablak a folyosón mégse zavar.
18/F
Azt hiszem, egyenlőre csak a gázálarc segíthet.
Sajnos ezeket semmivel sem lehet jó modorra tanítani.Büntetni kéne ezt is, mert rettenetes!
"Én is társasházban lakok.Ilyenkor nyáron szellőztetnék, de még azt se lehet, mert a vannak szomszédok, akik lenn a ház előtt, vagy az erkélyen bagóznak és a szél befújja a büdös füstjüket.Hiába kiabálok rájuk, fújjak tovább.Nyomorék bagósokat kitiltanám mindenhonnan."
ma 13:20
Azért a saját erkélyén engedtessék már meg, hogy dohányozzon az ember.
A saját tulajdonú lakásban vagy annak erkélyén történő dohányzás olyan jog, melynek megtiltására valóban nincs lehetőség.
A liftben valóban tűzveszélyes a dohányzás, ott kötelezően kinn is kell lennie a figyelmeztető táblának.
A közös tulajdonú területeken (pl. lépcsőház, folyosó) meg lehet tiltani a dohányzást, de ez nem a közös képviselő döntésén múlik, tehát önhatalmúlag nem tehet ki tiltó táblát.
Be kell emelni egy ilyen tartalmú tiltást a házirendbe (aminek elvileg lennie kell minden társasházban).
A döntés a tulajdonosokból álló közgyűlés kezében van, tehát össze kell hívni e tárgyban egy közgyűlést, melynek napirendjén szerepel a házirend módosítása (célszerűen egyéb aktuális ügyek mellett).
Amennyiben a többség hozzájárul, akkor onnantól kezdve az egy olyan szabálynak minősül, melynek megszegése esetén már hivatalos eljárást lehet kezdeményezni a bagósok ellen.
Természetesen a határozatról értesíteni kell minden tulajdonost, azokat is, akik nem voltak a gyűlésen; továbbá a közgyűlési határozatokról szóló értesítés egy példányát ki kell függeszteni a lépcsőházban is, jól látható helyen.
Lehet utalni az értesítésben arra is, hogy a vétkesek ellen szabálysértési eljárást indítotok.
Célszerű lehet kis matricákat is nyomtatni, s minden emeletre kirakni őket.
Ha ez sem hatja meg őket - márpedig a tapasztalat sokszor ezt mutatja - , akkor tényleg fel lehet jelenteni őket: jegyzőkönyv, illetékbélyeg, tárgyalás, és első alkalommal valószínűleg csak egy ejnye-bejnyét kapnak.
Ha ezek után még van idegzete valakinek másodjára is végigcsinálni ezt a hercehurcát, akkor már pénzbüntetést is szab(hat) ki az eljáró hatóság (am. a helyi önkormányzat).
Ha belekezdtek, akkor célszerű a házirend más pontjait is felülvizsgálni: kihúzni, beletenni, módosítani. Így egy füst alatt az is megvan. :-)
(Házmesterek vannak még egyáltalán?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!