Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit lehet tenni azokkal akik...

Mit lehet tenni azokkal akik társasház aulájában, liftjében dohányoznak?

Figyelt kérdés
Verés nem jó ötlet, egyrészt nő vagyok nekem nem illik, másrészt 60-70 éves pasik csinlják jellemzően, még ők lennének az áldozatok, hogy "szegény öreg bácsi". Szép szó,kifüggesztett dohányzást tiltó tábla nem használ.
2011. júl. 3. 13:14
 1/9 anonim ***** válasza:
68%

Azt hiszem, egyenlőre csak a gázálarc segíthet.

Sajnos ezeket semmivel sem lehet jó modorra tanítani.Büntetni kéne ezt is, mert rettenetes!

Én is társasházban lakok.Ilyenkor nyáron szellőztetnék, de még azt se lehet, mert a vannak szomszédok, akik lenn a ház előtt, vagy az erkélyen bagóznak és a szél befújja a büdös füstjüket.Hiába kiabálok rájuk, fújjak tovább.Nyomorék bagósokat kitiltanám mindenhonnan.

2011. júl. 3. 13:20
 2/9 anonim ***** válasza:

Erre mondják : Így jártál.

Cirkuszolhatsz velük,megfenyegetheted őket mindenfélével,de ha továbbra is bagóznak akkor ennyi.Fejbe mégse lőheted őket.

2011. júl. 3. 13:21
 3/9 anonim ***** válasza:

Szerintem ez egy tipikusan olyan dolog, amit lakóközösségi gyűlésen kellene megbeszélni, ha van olyan.

Én is laktam panelban, a lakásban dohányoztam, abba ugye senki sem szólhat bele ha az enyém, de a lépcsőházban nem. Viszont a bácsikák ezt csinálják 40-50 éve, a maradék 10 évre nehéz lenne őket megregulázni.

2011. júl. 3. 13:34
 4/9 anonim ***** válasza:
0%

Annak idején vállaltad hogy panelba költözöl, idegen emberek mellé, akik fejed felett sz*rnak krákognak.

Amíg a házmesteretek nem rak ki egy táblát hogy a folyosón cigizni tilos, addig feleslegesen kiabáltok.

Bár a házmester se ér semmit, csak ha törvénybe hoznák, olyan meg nem lesz.

Ez a panelbéli együttélés viszontagsága, nálunk nincs ablak a folyosón mégse zavar.

18/F

2011. júl. 3. 13:44
 5/9 A kérdező kommentje:
utolsónak. mint írtam kint van a tábla.
2011. júl. 3. 13:58
 6/9 anonim ***** válasza:
Lehet arra hivatkozni, hogy az aulában és a liftben tűzveszélyes a dohányzás. Amit tehettek, hogy beszereltettek egy kamerát, és kiírja a házmester/közös képviselő, hogy a dohányzók ellen szabálysértési eljárást fog a társasház indítani. Talán ez elrettentő lesz.
2011. júl. 3. 14:11
 7/9 anonim ***** válasza:
76%

Azt hiszem, egyenlőre csak a gázálarc segíthet.

Sajnos ezeket semmivel sem lehet jó modorra tanítani.Büntetni kéne ezt is, mert rettenetes!

"Én is társasházban lakok.Ilyenkor nyáron szellőztetnék, de még azt se lehet, mert a vannak szomszédok, akik lenn a ház előtt, vagy az erkélyen bagóznak és a szél befújja a büdös füstjüket.Hiába kiabálok rájuk, fújjak tovább.Nyomorék bagósokat kitiltanám mindenhonnan."

ma 13:20

Azért a saját erkélyén engedtessék már meg, hogy dohányozzon az ember.

2011. júl. 3. 14:24
 8/9 anonim ***** válasza:

A saját tulajdonú lakásban vagy annak erkélyén történő dohányzás olyan jog, melynek megtiltására valóban nincs lehetőség.

A liftben valóban tűzveszélyes a dohányzás, ott kötelezően kinn is kell lennie a figyelmeztető táblának.

A közös tulajdonú területeken (pl. lépcsőház, folyosó) meg lehet tiltani a dohányzást, de ez nem a közös képviselő döntésén múlik, tehát önhatalmúlag nem tehet ki tiltó táblát.

Be kell emelni egy ilyen tartalmú tiltást a házirendbe (aminek elvileg lennie kell minden társasházban).

A döntés a tulajdonosokból álló közgyűlés kezében van, tehát össze kell hívni e tárgyban egy közgyűlést, melynek napirendjén szerepel a házirend módosítása (célszerűen egyéb aktuális ügyek mellett).

Amennyiben a többség hozzájárul, akkor onnantól kezdve az egy olyan szabálynak minősül, melynek megszegése esetén már hivatalos eljárást lehet kezdeményezni a bagósok ellen.

Természetesen a határozatról értesíteni kell minden tulajdonost, azokat is, akik nem voltak a gyűlésen; továbbá a közgyűlési határozatokról szóló értesítés egy példányát ki kell függeszteni a lépcsőházban is, jól látható helyen.

Lehet utalni az értesítésben arra is, hogy a vétkesek ellen szabálysértési eljárást indítotok.

Célszerű lehet kis matricákat is nyomtatni, s minden emeletre kirakni őket.

Ha ez sem hatja meg őket - márpedig a tapasztalat sokszor ezt mutatja - , akkor tényleg fel lehet jelenteni őket: jegyzőkönyv, illetékbélyeg, tárgyalás, és első alkalommal valószínűleg csak egy ejnye-bejnyét kapnak.

Ha ezek után még van idegzete valakinek másodjára is végigcsinálni ezt a hercehurcát, akkor már pénzbüntetést is szab(hat) ki az eljáró hatóság (am. a helyi önkormányzat).

Ha belekezdtek, akkor célszerű a házirend más pontjait is felülvizsgálni: kihúzni, beletenni, módosítani. Így egy füst alatt az is megvan. :-)

(Házmesterek vannak még egyáltalán?)

2011. júl. 3. 20:01
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Az utolsó egyik mondatában a lényeg:-(. "Ha van idegzete hozzá". Hát igen ezt kell valakinek végigjárni, hogy ne bagófüstben várja a liftet az 1 éves gyerekével, és ne cigitől bűzolgő lifttel kelljen utazni:-(. A nyugdíjas, ráérő primitív cigizőkkel ellentétben, jobb dologm is van.
2011. júl. 3. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!