Miért csak 18 év felett lehet venni dohányárut és alkoholt?
Mert ezek károsak az egészségre. Természetesen a 18 éven felülieknek is, csakhát akkora pénz van benne, hogy lehetetlen lenne betiltani. Így a jogalkotás azt mondja, hogy 18 évesen felnőtt vagy, onnantól kezdve te döntöd el, hogy mit kezdesz magaddal.
Tehát dióhéjban annyi a jogi része a dolognak, hogy 18 év felett döntésképes vagy.
Azért, mert egy fiatalkorú 18 éves még fejlődő szervezet, akinek fejlődő szerveit egy örök életre szétcseszheti a drog meg a pia és belőlük lesznek a májbetegek, akiknek az állam fizetheti a gyógykezelését.
Más kérdés, hogy taknyos sz@ros 13-14 évesek még így is megkapják az italt meg a dohányt.
13:51-es annyiban téved, hogy az alkohol nem feltétlenül káros az egészségre. Attól, hogy havonta egyszer megiszol egy pohár sört, nem lesz semmi bajod. Sőt! Bár fejlődő szervezetnek gondolom az is megárthat. Ennyire nem vagyok otthon a témában.
A dohány viszont valóban káros kis mennyiségben is, de ugye 18 éves kortól már magad dönthetsz.
A kérdésre válaszolva, gondolom azért, mert az alkoholnak pl. nagy mennyiségben tudatmódosító hatása van. A gyerekek meg azért inkább tanuljanak meg előbb a való világban élni, mint hogy úgy meneküljenek az alkoholgőzös mámorba, hogy nincsenek is tisztában azzal, ami körülöttük van.
Hogy miért pont 18 év? Passz. Megegyezés kérdése. Angolszász országokban, ha jól tudom, 21 év a korhatár.
Az első két válaszolónak üzenem, hogy 19 éves vagyok, csupán érdekelnek dolgok...
A többieknek meg köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!