Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért nem lehet kutyát fürdetn...

Miért nem lehet kutyát fürdetni a Balatonban?

Figyelt kérdés
Értelmes, mindenre kiterjedő választ várok.
2011. jún. 10. 14:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
NEME?:O A balcsi így is telivan mindenféle élőlénnyel,erre nem hiszem,hogy kaphatsz értelmes választ,de még nem vagyok túl,hogy ezt amúgy el is higyjem!:O
2011. jún. 10. 14:10
 2/16 anonim ***** válasza:
51%
Vannak kijelölt helyek, ahol lehet, ha jól tudom. Amúgy én sem értem, hogy mitől olyan különleges állat a kutya, hogy nem mehet be a vízbe. Az rendben van, hogy elkerített strandra nem mehet be, mert a partot, ahol mások fekszenek esetleg összepiszkítja, de egy természetes vízből, aminek saját élővilága van, kizárni egy állatot hülyeség.
2011. jún. 10. 14:13
 3/16 anonim ***** válasza:
Most jut eszembe, a tavaly talált kijelölt kutyaúsztató nem a Balatonnál van, hanem a tihanyi Belső-tónál.
2011. jún. 10. 14:18
 4/16 anonim ***** válasza:
52%
énse értem.
2011. jún. 10. 14:19
 5/16 anonim válasza:
Tavaly a szabadstrandos részeken nagyon sok kutyást láttam együtt úszni a kedvencével.
2011. jún. 10. 14:26
 6/16 anonim ***** válasza:
54%

Gondolom te sem fürdenél szívesen kutyahúgyban. Márpedig a kutyát nehéz ránevelni, hogy ne csurgasson a vízbe. Azon kívül más mocskot is behord.

Amúgy az nem igaz, hogy nem lehet fürdetni a Balatonban, csak strandon nem, ahol emberek is fürdenek.

2011. jún. 10. 14:27
 7/16 anonim ***** válasza:
75%

A kutyák és macskák bélrendszerében élősködő férgek nagy része képes az emberben is megbetegedést okozni. Ezeket az állatról az emberre terjedő betegségeket nevezzük latinul zoonózisnak. A gyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen ők igen szoros kapcsolatban vannak az állataikkal, és nem képesek felmérni a veszélyt, és kevéssé ügyelnek a személyi higiéniára.

A férgek által okozott betegségek különböző súlyosságúak lehetnek, a féreg fajától, a fertőzött ember korától, ellenálló képességétől függően. A kampósférgek kellemetlen, viszkető bőrtüneteket okoznak, amely különösen kisgyermekekben, pl. a pelenkával fedett bőrterületeken gyakori. Az orsóféreg-lárvák a szembe jutva látásromlást vagy akár vakságot is előidézhetnek, a tüdőbe kerülve pedig ún. terápia rezisztens, azaz az általában alkalmazott kezelésre nem reagáló légzőszervi tüneteket okozhatnak. Hazai vizsgálatokszerint egyes korcsoportokban és környezetben a lakosság 20-40%-a átesett már életében orsóféreglárva-fertőzésen!

Az ember egészsége szempontjából a galandférgek a legveszélyesebbek. A fertőzőképes lárvák leggyakrabban az ember májában, ritkábban a tüdőben, az agyban okoznak súlyos elváltozást. A betegek kezelése hosszadalmas, akár egy életen át tartó kontrollt is igényelhet, és nem is minden esetben kivitelezhető. Mint oly sok más esetben, a megoldás itt is a megelőzés, azaz a kutyák és a macskák rendszeres és megfelelő módon végzett féregtelenítése, bizonyos egyszerű higiénés szabályok betartása, és a féregtelenítés alapelveinek ismerete.

A kutyák és a macskák ürülékével kijutó bizonyos parazita fejlődési alakok egy része veszélyes lehet az emberre is. Ezek közül a gyakoribb orsóféregfajok közül a Toxocara-fajok szájon át bejutó fertőzőképes petéiből a az ember vékonybélben kikelnek a lárvák, és ugyanúgy vándorolnak, mint az idősebb kutyákban.

Leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőződés veszélyének, hiszen a kutyával érintkezve kevésbé ügyelnek a személyi higiéniára. Továbbá az 1-6 éves korú gyermekek 10-30 %-ánál tapasztalható a nem élelmiszerként szolgáló anyagok időnkénti szájbavétele, ill. elfogyasztása pl. föld-, homok-(játszótéri homokozók!!), fű-evés. Az előzőleg említett vándorlás (larva migrans visceralis) során a lárvák a vérárammal különféle szervekbe jutnak. A lárváknak nagy az affinitásuk az idegszövethez, ezért ezeknek nagy hányada juthat az agyvelőbe, de esetenként a szembe is. Súlyos tüneteket okozhatnak, elsősorban nagyobb mennyiségű fertőzőképes peték felvétele után.

Kutyák által okozott emberi betegségek, bántalmak

- A Toxocara canis, a kutyagalandféreg és a Dipylidium caninum az emberre is átterjedhet.

- Ha a fertőzőképes Toxocara canis petéket tartalmazó földet az ember (általában gyermek) lenyeli, annak belében kialakul a lárva, ami a bélfalon keresztüljutva vándorolni kezd a szervezetben, majd végül elpusztul. A fertőzés leggyakrabban tünetmentes, s a fejlett országokban a népesség 2–10%-a átesik rajta. Ritkábban a vándorló féreg lázat és májmegnagyobbodást, súlyosabb esetben akár látásromlást vagy halálos betegségeket (szívizomgyulladást, agyvelőgyulladást és tüdőgyulladást) is okozhat.

- Ha a kutyagalandféreg-peték kutyaszőrrel vagy szennyezett élelemmel az emberbe kerülnek, a kialakult lárvák átfúrják magukat a vékonybél falán, és a véráram útján a májba, a tüdőbe, az izmokba vagy más szervekbe jutnak, ahol tokkal körülvett cisztát képeznek maguk körül – benne több ezer lárvával. A betegség többnyire tünetmentes, de ha a ciszta mérete túl nagy, nyomásával károsíthatja a szomszédos szerveket; valamint ha megreped, a belőle kiáramló folyadék miatt életveszélyes sokk alakulhat ki. A kutya-galandférgesség is világszerte előfordul, és a higiénés szabályokat elhanyagoló kutyatulajdonosok 10%-át érinti.

- Előfordul, hogy a kutyával játszó kisgyermekek nyelik le véletlenül a Dipylidium caninum lárvát hordozó bolhát, s így az ő belükben fejlődik ki a féreg. A fertőzés legtöbbször tünetmentes, de előfordulhat hasfájás, hasmenés, és végbéltáji viszketés is.

- A kutyák szőrével szemben kialakulhat allergia. A tüneteket rendszerint a szőrszál belégzése váltja ki.

2011. jún. 10. 14:30
 8/16 A kérdező kommentje:

"Márpedig a kutyát nehéz ránevelni, hogy ne csurgasson a vízbe" Az emberek is belehugyoznak.

És nagyon sok vízimadár is él a Balaton partján, amik szintén betegségeket terjesztenek. Akkor most? Tiltsuk ki a madarakat is?

Természetesen az logikus, hogy strandon nem, de, hogy sehol?

2011. jún. 10. 14:36
 9/16 anonim válasza:
100%

Szép bemásolás. A férgesség elkapásához messze nem kell vízbe vinni a kutyát. Normáliséknál meg nincs féreg a kutyában, tehát tök mindegy, hogy hol fürdik (féreghajtás).

Az enyém ugyan nem a Balatonban úszik, csak egy kis elhagyatott bányatónál, de kijön belőle elvégezni a dolgát, akár pisiről, akár másról van szó és ezt tapasztaltam a többi kutyánál is, tehát nem írnám alá a vízbepisilős sztorit sem.

Ellenben emberekre ugyanez nem igaz. Én pl. emberpisis vízben sem szeretnék fürdeni, bár ez elkerülhetetlen, ha belemegy az ember egy tömeglavorba.

2011. jún. 10. 14:38
 10/16 anonim válasza:

Előző vagyok, csak valamiért kidobott és nem tudtam befejezni.

A kutyám sem szeretném emberi vizeletes vízben úsztatni, tehát kézenfekvő, hogy nem is viszem ilyen strandra. Ő kijön, ezt tudom. Az emberek felől nem vagyok ennyire magabiztos.

2011. jún. 10. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!