Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Rá teheti a haszonélvezeti...

Rá teheti a haszonélvezeti jogát? Pénzre is akár?

Figyelt kérdés

Történet:

Nőveremmel kb. 10 évvel ezelőtt örököltünk egy lakást, ami egészen tavaly decemberig ki volt adva albérletbe. Mivel öröklésnél mind a ketten még kiskorúak voltunk, így a haszonélvezeti jogot a szüleink kapták meg. Most, hogy már mind a ketten bőven betöltöttük a 18-at és nem sok értelmét láttuk már a lakás kiadásának, így eladtuk a szülők beleegyezésével a lakást. [hozzáteszem, hogy egyikünk sem akart oda beköltözni a családjával, mivel nagyon tágas, sok szobás és vagyon azt fenn tartani manapság!]

Megtörtént az adás-vétel, minden jogilag letisztázva pontról-pontra. Nővérem kapott × milliót, én ugyan annyit és a szüleink meg a haszonélvezeti szabályok szerint a saját részüket.

Betettük az egészet (szülők részét is) bankba, napi kamatozásra, 1 évre. Amikor ez lejár, akkor mind a ketten megkapjuk, de kikötésben benne van, hogy csak lakás vásárlásra vagy felújításra költhetjük, semmi másra nem.

Párommal (élettársak vagyunk) lakás vásárlását tervezzük jövőre és jobb ilyenkor felmérni a dolgokat, mint abban a pillanatban. Mivel neki is van megtakarított pénze + szülei neki is tettek félre jó pár éven keresztül, ezért ő úgy gondolta, hogy azzal száll be. Én úgy gondoltam, hogy az én kis örökségemmel. Azután meg max felveszünk 2-3 millió forint hitelt, de ez ugyebár sok mindentől függ. Elő is drukkoltunk az ötlettel és édesapám egyből mondta, hogy akkor ők rárakják a mi lakásunkra(amit majd megveszünk közösen) a haszonélvezetüket, nehogy a párom kisemmizzen majd. Mert ugye - szerinte-, ebben a világban már semmi se biztos. Most egyébként albérletbe lakunk, 80%-ban minden az övé. Mivel nem vagyunk házasok, csak élettársak így szerinte én törvényileg nem vagyok védve. Mire mondtam, neki, hogy lehet papírt írni arról, hogy kinek milyen része van a házból az ingóságból, etc. Ezt egy ügyvéd bármikor megfogalmazza és érvényesíti.

Hozzáteszem, a nővéremék sem házasok, nekik is mindig erről 'pampog'.

Édes anyukám szerint, csak cukkol és ne vegyem fel. Ő sem gondolja ezt a haszonélvezeti jogot véresen komolyan, de a papír nem árt azért. Ebben én 1000%-g igazat adok.

Nekem kellemetlen az, hogy a párom belefektet × forintján is haszonélvező akar lenni, mert csak az én részemre nem akarja rátenni a 'kezét'. Viszont én úgy vagyok vele, hogy ez a mi lakásunk, nekik semmi közük nincsen hozzá. Én fizetem ki a banki kölcsönt (ha esetleg fel kell vennünk), nem pedig ő. Akkor mi jogon rakhatná rá a 'kezét'.

Lehetséges, hogy magára a pénzre haszonélvezetet rakasson, ha letelik az 1 év?

Hogyan lehet ezt másképpen kiküszöbölni?

2011. máj. 6. 15:21
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
89%
Nem hiszem. Az a te pénzed, mint haszonélvezők ők is megkapták a részüket, a nővéred is, te is a sajátodat. És innentől arra költöd amire akarod.
2011. máj. 6. 15:26
 2/18 anonim ***** válasza:
88%
Olyan szerződést írjatok, ami kiköti, ki hány százalékban jogosult a tulajdonra. Így nem lehet belőle baj. Én nem mennék bele, hogy az apósom (vagy a barátnőm apja) haszonélvezeti jogot tegyen olyan ingatlanra, aminek a fele az enyém. Akkor engem ki véd?
2011. máj. 6. 15:26
 3/18 anonim ***** válasza:
92%

Pénzre nem rakhat haszonélvezetet, és akaratodon kívül a házra sem. Apukád vagy megérti, vagy nem, utóbbi eset kellemetlen, de nem tehet semmit.

Azaz de: fogja fel, hogy ez már nem az ő pénze, ne szóljon bele, vagy, ha bele akar, akkor ez a pénz az övé, és ne adja neked, de köztes út nincs, mert rámegy a házasságod is (ha ilyen minden lében kanál) meg az apa-lánya kapcsolat is.

Röviden: vázold neki, hogy nem tud mit tenni, az lesz, amit te akarsz, és pont.

2011. máj. 6. 15:27
 4/18 anonim ***** válasza:
88%
Pénzen nincs haszonélvezeti jog.Csakis ingatlanon!
2011. máj. 6. 15:29
 5/18 A kérdező kommentje:

Vázoltam neki és nem is engedem, hogy ő vagy az édes anyukám (aki egyébként nem is akarja) rárakják a majd közös ingatlanunkra a haszonélvezeti jogukat.

Érthetően és tisztán elmondtam neki, mire közölte, hogy akkor nem kapjuk meg, különben is ez az ő pénze (anyukája után örököltünk). Más kérdés, hogy jogilag - ügyvédileg -, mi volt ténylegesen a végrendeletben (Én+nővérem). És, ugye mi akkor tizenéves fejjel nem mentünk oda a nagyihoz, hogy: 'Ugyan már, írasd ránk a lakást. Jó móka lesz!'. Ő határozott így.

Ezért én erről már lelkiekben le is mondtam, úgy tervezek és állok hozzá, hogy sosem kapom/kapjuk meg a pénzt.

Ragaszkodik az elképzeléséhez, amit már írtam. Én meg 100%-ban ellenzem. Főleg a párom miatt, hiszen ő is ad bele pénzt, ő is fizeti majd a hitelt, ha fel kell majd vennünk még. Biztos, hogy nem cseszek ki vele!!! Etikailag sem lenne elfogadható és nem is vagyok ilyen típus.

2011. máj. 6. 15:34
 6/18 anonim ***** válasza:
Ha nem kapod meg a pénzt-az a nehezebb út NEKED- de a legtisztább is, egyben a kulcsa annak, hogy ne legyetek örökké rosszban apukáddal. Sajnálom egyébként, hogy ennyire inkorrekt és akaratos e kérdésben.
2011. máj. 6. 15:36
 7/18 A kérdező kommentje:

Nem vagyunk rosszban, csak nem egyezik ebben a kérdésben a hozzáállásunk, véleményünk.

Mindent megtesz értem/értünk, főleg most, hogy az unokáját várom.

Lényegében csupa szív ember, önfeláldozó és féltő.

Csak most hihetetlen, hogy milyen a vasakarata. De remélem, azért lassacskán rájön, hogy nincs igaza és 'feladja' a küzdelmet.

Mivel az örökségből az én részem törvényileg 100%-ban az enyém, így arra költhetném, amire csak akarom. Akár el is herdálhatnám percek alatt, még se teszem. Jövőt akarok biztosítani magunknak és ebben a formában ez nagyon jó lenne.

A másik út az rosszabb, főleg manapság ...

2011. máj. 6. 15:42
 8/18 anonim válasza:

nem tehet a pénzre.

ha megkapod a pénzt, csinálj vele amit akarsz de ne hagyd a szüleidnél. vegyetek lakást pároddal, a tulajdoni lapra jegyezzétek fel kinek hány százaléka van a lakásból, természetesen a betett pénz függvényében.

és ennyi, ne hagyd, hogy apukád haszonélvezetet tegyen rá, semmii esetre!

tegyük fel 20-30 év múlva el akarjátok adni de apukád már nagyon idős, nem beszámítható. eladhatatlanná válhat egy pillanat alatt a lakás.

mi belefutottunk ilyen családi bakiba. anyám nevére írattuk a lakást annak idején, most pereskedünk anyámmal mert szerinte az az övé :( nem szabad ilyenbe belemenni, túl drága tanulópénz egy lakás!!!

2011. máj. 6. 15:44
 9/18 A kérdező kommentje:

Ez se semmi, kedves utolsó!

Ez a másik amitől titkon félek, hogy mi van, ha eladja a fejünk fölül. Mivel ő lenne a haszonélvező, elvileg törvényileg megteheti.

Bár, nem hinném, hogy ezt megmerné tenni, nem olyan ember. De a 'félsz', mindig ott van :(

2011. máj. 6. 15:47
 10/18 anonim ***** válasza:
NEM!!! Haszonélvező el nem adhatja, ez az egyedüli, amit nem tehet meg. Ha a lakás egészén haszonélvezete van, akkor viszont kirakhat és pl bérbe adhatja.
2011. máj. 6. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!