Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha kiások egy fát a parkból,...

Ha kiások egy fát a parkból, akkor mi lesz?

Figyelt kérdés

Nem gyakorlati, csak elméleti kérdés.

A park közterület, ha valaki kiássa a fát, virágot, bokrot, és haza viszi elültetni a kertjébe, akkor az is lopás?

Kié az a fa, az önkormányzaté?

2011. ápr. 15. 14:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Igen, lopásnak számit, mert a közterület a településhez tartozik, igy az önkormányzat a tulajdonos.

Elég komolyan megbüntetnek, ha rajtakapnak.

2011. ápr. 15. 14:52
 2/5 anonim ***** válasza:
Igen, az önkormányzaté. Kiásni se kell amúgy, elméletileg azért is megbüntethetnek, ha letéped, levágod.
2011. ápr. 15. 14:53
 3/5 anonim ***** válasza:

A fa (ha jól tudom) az önkormányzatok tulajdona, és igen, lopásnak számít, ha kiásod és elviszed.

(Jópár éve fára másztam Trabanttal, és megbüntettek, mert ezzel rongáltam az önkormányzat tulajdonát.)

Pedro

2011. ápr. 15. 14:55
 4/5 anonim válasza:
igen, egyértelműen lopásnak minősül, mivel az önkormányzat tulajdona, ugyanis a Ptk 95. § (1) bekezdése világosan kimondja: "A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne (alkotórész)."
2011. ápr. 19. 00:00
 5/5 anonim válasza:
báár a tévedés jogát fenntartom
2011. ápr. 19. 00:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!