Elmagyaráznád, hogyan működik a pótmagánvádló szerepe?
Rendőrségi szakasz lezárult, nagyjából minden oké, ment tovább vádemelési javaslattal, de az ügyészség nem hajlandó vádat emelni, mert vannak összeköttetései az illetőnek.
Ilyenkor én hogyan leszek pótmagánvádló?
Bemegyek, és eljátszom az ügyész szerepét?
A pótmagánvádló jogintézményének fogalmát a Be. 53. §-a határozza meg. E szerint a sértett e törvényben meghatározott esetekben pótmagánvádlóként léphet fel. A pótmagánvádló tehát nem más, mint közvádas ügyben a vádat képviselő sértett, amennyiben az ügyész nem képviseli a vádat. A fogalom-meghatározás nyelvtani hasonlósága ellenére a pótmagánvádló semmilyen esetben sem tévesztendő össze a magánvádlóval, mivel az utóbbi az eltérő szabályozás mellett csak a törvényben meghatározott bűncselekmények esetén képviselheti a vádat, a külön eljárás szabályai szerint. A pótmagánvádló ezzel szemben bármilyen közvádas ügyben a törvényi eltérések mellett az általános szabályok szerint képviseli a vádat.
pótmagánvádló fellépésének általános feltétele ha:
1./ az ügyész, vagy a nyomozó hatóság a feljelentést elutasította, vagy a nyomozást megszüntette,
2./ az ügyész a vádemelést részben mellőzte.
3./ az ügyész a vádat (akár a tárgyalás előkészítése során, akár a tárgyalás során) elejtette.
A pótmagánvádló ügyvédi képviselete kötelező, kivéve ha természetes személy pótmagánvádló jogi szakvizsgával rendelkezik.
A bíróság előtti eljárásban a pótmagánvádló ügyvédi képviselete a vádindítvány benyújtásától kezdve kötelező. (Be. 312. § (3) bekezdés)
Tehát hacsak nincs ügyvédi végzettséged, akkor nem mindenképp kell ügyvédet vigyél magaddal.
Ha a konkrét problémáddal ügyvédhez fordulsz, ő az aki a továbbiakban tudja az ügy menetét.
Azért a normális ügyvéd nyilván (vagyis én ezt tenném) megmondja, hogy veszett ügy, persze kérhet érte konzultációs díjat. Egyébként a bíróságokon van ügyféfogadási idő, amikor be lehet menni felvilágosítást kérni ingyen! Ők biztosan reálisan meg tudják mondani, hogy érdemes időt és pénzt vesztegetni rá avagy sem!
A pótmagánváddal meg az a baj, hogy igazándiból annyira nem hiteles már a bíróság előtt, mert ugye maga az ügyész vagy a nyomozó hatóság nem emelt vádat, illetve a feljelentést elutasította, tehát részükről nem történt bűncselekmény.......... kemény dió.
na igen csak tudod az a baj, h korrupció van a háttérben, és ezért nem emelt vádat az ügylszség:(
na most ezt kevés nekem tudnom, nyilván ezzel nem vagdalkozhatok, mert aztán engem csuknak le
ügyvéd pedig ezt tudja pontosan, de pont ezért mondja, hogy ő ebben nem igen venne részt, mert ugyan nyerő ügy lenne, na csak ez az ügyészi háttér itt elég gáz, és inkább nem nyúlna bele az ügybe
komolyan, felfordul a gyomrom ettől az országtól ... és akkor még én nem leszek hiteles a bíróság előtt, ez a legjobb vicc ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!