Jogász meg tudja mondani nekem, hogy büntetőeljárásban (sértetti oldalon) titokban készült hangfelvétel lehet-e bizonyíték?
Nagyon kéne, mert ez úgy kb 100%-ban megfordítaná az egész ügyet, úgy ahogy van, de eddig nekem ahény ügyvédtől kérdeztem, mindegyik mást mondott, szóval már nem tudom kinek mit higgyek. Ja és a rendőrségnek fogalma nincs róla, komolyan egyszerűen abszurd.
Esetleg valaki otthon van ebben annyira, hogy 100% biztosra meg tudja mondani?
(ha még jogszabályi hivatkozást is ad hozzá, az külön jó lenne)
köszi
"Volt már rá példa, amikor engedély nélkül készült hangfelvétel perdöntő volt, és volt olyan is, amikor bizonyítékként történő értékelését elutasította a bíróság."
A lényeget ezzel kimondtad. A bíróság szabadon mérlegelhet, hogy mit fogad el bizonyítékként és mit nem.
Na igen, ezzel a szabad mérlegeléssel van nekem a gondom, csak mert a gyanúsítottnak van némi hátszele, de hivatalosan nem hivatkozhatunk erre nyilván, mert aztán én leszek, aki "szegényt" minden csúnyasággal vádolom. Csak ugye mivel nem egyeneságbeli rokon, így sokat nem tudunk tenni.
Na okés köszi, hát annyit megtudtam, hogy tehát mindenképpen a bírótól függ az elfogadása, és ez ebben az esetben nekem nagyon nem jó, mivel ha mindjárt kizárja az egész bizonyításból, akkor kész, vége az ügynek.
Ilyenkor azért sajnálom nagyon, hogy nincseneke erre nagyon egzakt jogszabályok. Na meglátjuk.
Köszi.
Kedves Kérdező!
Bizony, van egy mérföldkövet jelentő állásfoglalás, de nem az LB-é, hanem a Pécsi Ítélőtábláé (amelynek az elnöke korábbi alkotmánybíró egyébként).
Megtalálod itt: [link]
A magyar jogrendszer a precedens fogalmát nem ismeri, analógiát pedig nem alkalmazhat. Így az, hogy mi volt előbb, max. az indoklásban lehet, magát a döntést nem jellemzően "befolyásolhatja".
Tehát a szabad mérlegelés elve az "önálló" intézménye a bírónak, nem hivatkozhatsz arra, hogy de a kispistának elfogadta, neked miért nem.
Csatold be, és meg fogod tapasztalni, hogy elfogadja-e vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!