Édesapám meghalt, én vér szerinti gyermeke vagyok, van egy nevelt lánya, akit a nevére vett. Ki örököl?
Akkor is ha édesapám a testvéremet, akkor vette a nevére, amikor már a lány 30 éves volt kb?
Az az igazság, hogy én voltam egyedül jóban apámmal, az utóbbi három évben a nevelt lánya, és a férje haragban voltak szegénnyel.
Édesanyámnak volt egy férje 40 éve, xxx néven mondjuk. Akkor én még nem voltam. Ettől a férjétől született a mostoha nővérem.
A mostoha nővérem 10 éves volt, amikor meghalt az xxx nevű apukája. Édesanyám ez után idővel összeházasodott az én édesapámmal, akit most hívjunk yyy-nak. Mivel ekkor édesanyám akkor a nővéremre nem tudott felvenni árvaságit, ezért maradt a nővérem xxx néven, és gondolom így örökbe sem lett fogadva, mert akkor nem járt volna neki az árvasági. Szóval ezután születtem én édesapámtól yyy néven.
Eltelt úgy 20 év, a nővérem még mindig xxx néven hozzáment egy sráchoz, és felvette annak a nevét. Elváltak, válás után úgy volt a mostoha nővérem, hogy nem akarja a volt férje nevét viselni, így bement a hivatalba és felvette akkor kb. 27 évesen az én édesapám yyy nevét. Tehát csak a nővérem ment be a hivatalba és felvett egy yyy nevet. Az én édesapám (yyy) viszont pár hete meghalt, nem végrendelkezett. A nővérem nem foglalkozott vele, csak én.
Ilyenkor mi a helyzet? Hogy is lehet? Tehát ilyenkor ez azt jelenti, hogy apám a nevére vette, vagy csak felvette apám nevét? Ilyen esetben ki örököl szerintetek?
Kilogikázva szerintem nincs anyakönyvileg bejegyezve a mostoha nővérem apám gyermekeként.
De egyébként én ezt honnan tudhatnám meg, anélkül, hogy vele szóba állnék?
Bocs, de nem értek a joghoz.
Értelemszerűen ha árvaságit kapott, akkor nem volt adoptálva, ha pedig nagykorú lett, akkor onnan nem is adoptálható, csak végrendeleti úton örökölhet.
A hagyatéki tárgyalásnál a közjegyzőnél ki fognak derülni a "rokoni szálak".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!