Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen törvények vonatkoznak...

Milyen törvények vonatkoznak egy mobil telefon megrongálása esetén?

Figyelt kérdés
Adott a tulajdonomban lévő több mint 300 forint értékű iPhone 15,ezt a telefont egy hónapra a volt barátnőmnél letettem,ám nem rég szakítás történt kettőnk között, én pedig az említett telefonomat akartam visszakérni, ám tiltakozott, illetve az állította, hogy összetörte és kidobta. Milyen törvények eljárások vonatkoznak az esetre? Törvényesen akarom visszakövetelni az eszköz árát! Úgy hallottam egy adott összeg felett az ára többszörösét is követelhetem?

tegnap 00:42
 1/6 anonim ***** válasza:
85%

Lopás, rongálás. Megsemmisítette a telefonodban tárolt személyes adataidat, a neked fontos, tárolt információkat= személyes adattal való visszaélés.

Ez bizony büntető feljelentést von maga után.

Ezt írd meg neki, s azt, hogy reméled, hogy nem történt meg, amit mondott.

tegnap 02:04
 2/6 anonim ***** válasza:
62%

Azzal, hogy a nála felejtett telefonodat NEM ADJA VISSZA, lopást követ el:

[link]

Azzal, hogy az ellopott telefont összetörte:

rongálást követett el.

Azzal, hogy megsemmisítette az adatokat= személyes adattal való visszaélést követett el.

Btk. 219. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

.

tegnap 02:09
 3/6 anonim ***** válasza:
82%

Ha a telefont egy havi használatra hagytad nála, s kérésre nem adja vissza, az lopás, rongálás.

Ha azt hazudja, hogy ajándékba adtad, akkor is “érdemtelenné válás “ okán visszakövetelheted tőle.

Mondd meg neki, hogy perköltséggel együtt nagyon sokba kerúlne neki: 300.000’-Ft + a te ügyvédi költségeid, a bírói eljárás költségei és az ő saját ügyvédi költségei.

Nyoma legyen: hangfelvétel, e-mailek, melyek igazolják, hogy valóban nála hagytad a telefonodat, ne tudja letagadni.

tegnap 02:19
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Mindenkitől hasznos válaszokat kaptam!
tegnap 08:53
 5/6 Justinianus ***** válasza:

"Azzal, hogy a nála felejtett telefonodat NEM ADJA VISSZA, lopást követ el:"

A belinkelt (Btk.) szöveg szerint: "Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el."

Ezek szerint semmi köze az esetnek a lopáshoz.

Ha a megsemmisítés volt a célzat, akkor a cselekmény nem valósít(hat) meg lopást.

Ha lopás után megsemmisíti a dolgot az elkövető, akkor a rongálás büntetlen utócselekmény, tehát nem halmazat.

"Ha a telefont egy havi használatra hagytad nála, s kérésre nem adja vissza, az lopás,"

Az sem lopás.

"Megsemmisítette a telefonodban tárolt személyes adataidat, a neked fontos, tárolt információkat= személyes adattal való visszaélés."

Még véletlenül sem.

"Úgy hallottam egy adott összeg felett az ára többszörösét is követelhetem?"

Az mitől lenne jogszerű/igazságos.

"letettem,..."

Tisztázni kellene, hogy milyen körülmények között került a dolog más birtokába.

tegnap 16:32
 6/6 anonim ***** válasza:
ha tudod bizonyítani, hogy nála hagytad, akkor fenyegetheted bírósággal, egyéb esetben felejtsd el, ennyi veszteséggel szabadultal meg tőle
tegnap 19:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!