Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Büntethetnek-e olyan közlekedé...

Büntethetnek-e olyan közlekedési szabálysértésért, amikor nem bizonyítható egyértelműen, hogy ki vezette a járművet?

Figyelt kérdés

Fiktív történet következik, NEM megtörtént esemény, csak mint egy kíváncsi, érdeklődő személy kérdezem. Tegyük fel, történik egy közlekedési szabálysértés, pl. felvette a forgalomfigyelő kamera hogy átmegyek a piroson, vagy záróvonalon előzök, tökmindegy. Lényeg, hogy nincs helyszíni megállítás, ellenőrzés, igazoltatás stb., csak a felvételre hivatkozva nekem – mint a jármű üzembentartójának kiküldik – a bírságot, amit én meg fogok reklamálni arra hivatkozva, hogy a megjelölt időpontban nem én vezettem az autót. Ilyen esetekben ez hogyan működik a gyakorlatban?

- Nekem kell bizonyítani, hogy valóban nem én vezettem, és akkor az illetőre terhelik?

- Vagy őket ez nem érdekli, üzembentartóként befizetem a bírságot, aztán leboxolom az illetővel úgy ahogy akarom?

- Vagy ha nincs helyszíni intézkedés (melynek során bizonyítható lenne a vezető személye), akkor pont emiatt nincs bírság sem?

Hogyan szokott ez működni?

tegnapelőtt 11:16
 1/5 anonim ***** válasza:
88%
Ha nem tudod bizonyítani, hogy nem te vezetted (pl. érvényes kölcsönadási szerződés) akkor te fizetsz.
tegnapelőtt 11:30
 2/5 anonim ***** válasza:
85%
Objektív felelősségvállalás alapján ilyenkor a tulajdonost büntetik meg. Legtipikusabb példa erre a gyorshajtás.
tegnapelőtt 11:53
 3/5 anonim ***** válasza:
86%
Természetesen. Ezt hívják objektív felelősségnek.
tegnapelőtt 12:07
 4/5 anonim ***** válasza:
9%

Kérdező akiik itt irkának nulla tapasztalatuk van !

ebből nekem volt olyan tapasztalatom hogy a kollégám belement egy szabálysértésbe , gyorsan hajtott letagadta beidézték a rendőrségen nem tudták bebizonyítani hogy ő volt 100%-osan így ejtették az ügyet!

tegnapelőtt 12:26
 5/5 anonim ***** válasza:
81%

"Tegyük fel, történik egy közlekedési szabálysértés, pl. felvette a forgalomfigyelő kamera hogy átmegyek a piroson, vagy záróvonalon előzök, tökmindegy."

Nem tökmindegy. Bizonyos szabálysértéseknél objektív felelősség van, azaz a jármű üzembentartóját büntetik. (Pl. nagyobb gyorshajtás, piros lámpa, behajtani tilos, haladás leállósávon stb.)

Más szabálysértéseknél csak a vezetőt lehet büntetni.

Itt találod a mellékletek közt az objektív felelősséges szabálysértéseket:

[link]

tegnapelőtt 13:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!