Jogszabályban, szerződésben a kivételkezelésnek mi a szabályos módja?
Eddig úgy tudtam, egy kötelezettséget előíró mondatnak, ha kellenek kivételek is, utalnia kell a kivételekre.
Pl.
"A betartandó határérték: <N>, kivéve, ha ez és ez az eset áll fenn."
Vagy
"A betartandó határérték: <N>, kivéve alábbi eseteket.
<Enyhébb> a határérték, ha <ez az eset> áll fenn.
<Enyhébb> a határérték, ha <emez az eset> forog fenn."
Vagy pl.
"A betartandó határérték: <N>, kivéve, ha más jogszabály kifejezetten enyhébb határértéket definiál."
(Ha máshol szigorúbb határérték van előírva, automatikusan az lesz érvényes, erre utalni se kell.)
De érvényes-e így is a kivétel?
"A betartandó határérték: <N>.
(Külön mondatban:)
A betartandó határérték <enyhébb>, ha <ez és ez az eset> áll fenn."
Mert szerintem ilyenkor a szigorúbb állítás a mértékadó. És egy mondat, ami nem utal egyéb lehetőségre, önmagában egy állítás.
Vagy ez függ attól, hogy a kivételt közlő mondat rögtön a "főmondat" után áll a szövegben, vagy ugyanabban a jogszabályban/szerződésben, de arrébb, esetleg teljesen más jogszabályban?
Utóbbihoz: pl. rendelet szerintem biztosan nem fogalmazhat meg érvényesen enyhébbet, mint törvény, kivéve, ha ezt a törvény kifejezetten megengedi. De olyan van-e, hogy egy tv. előír vmit, nem utal rá, hogy lenne ettől eltérés, miközben másik tv. ugyanarra a tényállásra, vagy annak egy bizonyos leszűkített esetére enyhébb előírást tartalmaz érvényesen? (Jogalkotói felületesség esetén nyilván megfogalmazhat ilyet, de szerintem akkor nem az lesz az érvényes.)
#1, végülis tényleg érvényes (nincs ellentmondás), de ha ugyanarra egy másik törvény szigorúbbat ír elő, akkor szerintem a szigorúbb is érvényes, mindegy, a két tv. mikor keletkezett egymáshoz képest.
Vagy lehet olyan, hogy mégis felülírja az enyhébb előírás a szigorúbbat, anélkül, hogy a szigorúbb utalna rá, hogy ha másik tv. kevésbé szigorú, akkor csak a másik tv. alkalmazandó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!