Feljelenthetek valaki, mert direkt régi ruhákat és arcmaszkot hord, ez minősülhet garázdaságnak ebben az esetben?
"De ha alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a másikban, akkor az szerintem jogilag aggályos."
Szerintem meg nem. Én nem tudok olyan törvényről, ami tiltaná az ijesztgetést. A félelemkeltés pl. zaklatáskor vagy fenyegetéskor kerül elő a jogszabályokban, önállóan nem létezik félelemkeltést tiltó törvény. Önmagában az, hogy megijedsz valamitől, nem jelent törvénysértést.
Akkor van probléma, ha az ijesztgetéssel elkövetsz valamilyen bűncselekményt. Teszem azt megijesztesz egy idős nénit, aki szívrohamot kap és meghal. Ott te leszel a felelős a haláláért, függetlenül attól, hogy az ijesztgetés nem tiltott. Ez olyan mint pl. a gáncsolás, mi suliban annó össze szoktuk rúgni egymás bokáját, mert vicces volt, ezt sem tiltja a törvény. De ha emiatt valaki pofára esik és betöri az orrát, akkor az már bűncselekmény, csak meg fogják állapítani hogy a testi sértés okozása nem volt szándékos. Vagy pl. ha megijesztesz valakit aki emiatt hirtelen szájbaver, akkor az elkövetőt felmenthetik, mert veszélyben érezhette magát.
Szóval a lényeg hogy önmagában nem tiltott megijeszteni valakit, meg pl. a halloweeni jelmezek sem tiltottak, felvehetsz bohóc maszkot is meg futkározhatsz kedvedre, ezek önmagában nem sértenek semmilyen törvényt. Akkor okozhat ez problémát, ha valamilyen más bűncselekményt elkövetsz közben, pl. nekiállsz kukát rugdosni, ami már lehet rongálás vagy csendháborítás, vagy futás közben meglöksz valakit aki beesik az árokba és eltörik a keze, akkor téged vesznek elő stb.
"De ha alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a másikban, akkor az szerintem jogilag aggályos."
Akkor a németjuhász kutyákat is feljelentheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!