Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Feljelenthetek valaki, mert...

Feljelenthetek valaki, mert direkt régi ruhákat és arcmaszkot hord, ez minősülhet garázdaságnak ebben az esetben?

Figyelt kérdés
A mai napon túrázni voltam, eltévedtem, és rám esteledett. Csak a telefonom világítása volt, és egy fura nővel találkoztam. Éreztem, hogy valami nem volt vele okés. Amikor közeledtem, akkor lehúzódott az árokba, a bokáig érő vízbe. Görnyedten, furán állt, és amikor ráköszöntem, akkor egy férfihang elkezdett hörögni. Sokat túrázok éjjelenként, szóval nem félek az erődbe, számomra ugyanolyan, mint nappal, tehát nem fog csak azért megtámadni egy vaddisznó, mert sötét van. Gondolom valaki direkt szórakozott, és jó poénnak gondolhatta. Ahogy utána kutakodtam, olcsón lehet már venni realisztikus emberi maszkokat, na meg az internet is tele van prank videókkal, mennyire divat manapság ilyenekkel szórakozni? Gondolom eléggé elterjedt, találkoztatok már hasonlóval?
nov. 23. 23:44
 1/5 árokpart ***** válasza:
97%
A jogot még tanulmányoznod kell ahogyan elnézem. A tiltott önkényuralmi jelképeken kívűl mindenki olyan ruhát, cipőt vagy bármit viseleht amilyet akar. Ha még valaki tunikában jána az utcán ahhoz sem lenne snekinek semmi köze.
nov. 23. 23:53
 2/5 A kérdező kommentje:
1.: De ha alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a másikban, akkor az szerintem jogilag aggályos. Meg mi célja volt mégis ezzel az egésszel? Ilyen erővel én is vehetnék fel bohócmaszkot, és ólalkodhatnék a sikátorokban, vagy rohanhatnék emberek felé, és mondhatnám, hogy én olyan ruhában, meg akkor futok, amikor akarok. Érted, hogy mi a probléma?
nov. 23. 23:59
 3/5 anonim ***** válasza:
73%

"De ha alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a másikban, akkor az szerintem jogilag aggályos."

Szerintem meg nem. Én nem tudok olyan törvényről, ami tiltaná az ijesztgetést. A félelemkeltés pl. zaklatáskor vagy fenyegetéskor kerül elő a jogszabályokban, önállóan nem létezik félelemkeltést tiltó törvény. Önmagában az, hogy megijedsz valamitől, nem jelent törvénysértést.

Akkor van probléma, ha az ijesztgetéssel elkövetsz valamilyen bűncselekményt. Teszem azt megijesztesz egy idős nénit, aki szívrohamot kap és meghal. Ott te leszel a felelős a haláláért, függetlenül attól, hogy az ijesztgetés nem tiltott. Ez olyan mint pl. a gáncsolás, mi suliban annó össze szoktuk rúgni egymás bokáját, mert vicces volt, ezt sem tiltja a törvény. De ha emiatt valaki pofára esik és betöri az orrát, akkor az már bűncselekmény, csak meg fogják állapítani hogy a testi sértés okozása nem volt szándékos. Vagy pl. ha megijesztesz valakit aki emiatt hirtelen szájbaver, akkor az elkövetőt felmenthetik, mert veszélyben érezhette magát.

Szóval a lényeg hogy önmagában nem tiltott megijeszteni valakit, meg pl. a halloweeni jelmezek sem tiltottak, felvehetsz bohóc maszkot is meg futkározhatsz kedvedre, ezek önmagában nem sértenek semmilyen törvényt. Akkor okozhat ez problémát, ha valamilyen más bűncselekményt elkövetsz közben, pl. nekiállsz kukát rugdosni, ami már lehet rongálás vagy csendháborítás, vagy futás közben meglöksz valakit aki beesik az árokba és eltörik a keze, akkor téged vesznek elő stb.

nov. 24. 00:26
 4/5 anonim ***** válasza:
91%
Bárkit bármiért "feljelenthetsz" csak nem lenne baj, ha legalább olyanokat jelentgetnél akik el is követtek valamit, mert előbb vagy utóbb rápacsálsz.
nov. 24. 05:34
 5/5 anonim ***** válasza:
0%

"De ha alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a másikban, akkor az szerintem jogilag aggályos."

Akkor a németjuhász kutyákat is feljelentheted.

nov. 24. 05:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!