A diploma, az közokirat?
Közokirat, mert minden olyan okirat egyben közokirat, amit bíróság, közjegyző vagy más hatóság, illetve közigazgatási szerv ügykörén belül, a megszabott alakban állított ki, és teljesen bizonyítja a benne foglalt intézkedést vagy határozatot, továbbá az okirattal tanúsított adatok és tények valóságát, úgyszintén az okiratban foglalt nyilatkozat megtételét, valamint annak idejét és módját.
Közokiratnak minősül a hatósági engedély, a bizonyítvány (az iskolai is), a személyi igazolvány vagy a személyi azonosításra szolgáló más okirat.
A közokiratokhoz közhiteles bizonyító erő fűződik.
Az egyetem, ha nem is bíróság, de egyetemi oklevél kiállításra ők a jogosult szerv. A diploma tartalmazza a személyes adatokat, igazolja a végzettséget, megfelelő formában éllítják ki szigorú számadású papírra, gyakran vízjellel, stb.
Magánokirat az, amit én mint magánszemély írok vagy adok ki, és aláírom. Ez persze lehet teljesen bizonyíték erejű is, ha tanúkkal hitelesítem, illetve aláírásomat a közjegyző hitelesíti. Ilyen lehet pl. egy végrendelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!