Válóperes tárgyaláson használhat laptopot a peres fél?
Köszönöm a válaszokat. Ha jól értem, "varázscilinder" is bevihető a tárgyalásra.
Voltam már olyan tárgyaláson, ahol a felperes ügyvédje szándékosan csak azt a mondatrészt idézte egy írásos dokumentumból, ami számára kedvező volt, de a saját magát védő alperes készült, és felcímkézett 5cm vastag dossziéval érkezett. Mikor az ügyvéd ezt a hatásosnak ítélt szövegrészt felolvasta és átadta írásos formában is a bírónak, az alperes a címkék segítségével gyorsan megtalálta a hivatkozott dokumentumot, mert emlékezett rá, hogy nem egészen úgy szólt a szöveg: az ügyvéd a mondat kezdetét, a "Ha jól emlékszem, " részt szándékosan lehagyta és csak a számára kedvező folytató részt idézte. Természetesen, így már az alperes jogosan kérdezhette a tárgyaláson, hogy "És mi van, ha nem jól emlékezett" az idézett dokumentumban a nyilatkozó? Később meg is nyerte a pert...
De a 21. században talán a felcímkézett dokumentumtömbnél gyorsabb és biztosabb megoldást, számítógépes dokumentumkeresést is lehet használni.
Az, hogy a (híres, vezető) ügyvéddel képviselt felperes később vesztett az önmagát képviselő alperessel szemben, jól mutatta, hogy egy igen szövevényes, sok személyt és viszonylataik ismeretét igénylő ügyben egy belecsöppent ügyvéd csak a sztereotip ügyvédi fogásokat tudja alkalmazni, ami sokszor kevés.
Nem jól értelmezed.
Nem lehet "varázscilinderezni". A bíróságnak tárgyalás előtt be kell adni a bizonyítékokat, és a másik félnek joga van ezeket megismerni. Lehet ezt utólag kiegészíteni, de annak is hasonló módja van, nem a tárgyalás közepén bedobni valamit, amit addig még senki nem látott.
Természetesen annak nem látom akadályát, hogy az ügyvéd vagy akárki laptopot használjon, saját célra, és ne papíron dolgozzon, de nem az lesz ilyenkor, hogy körbe viszegeti a laptopját, és mutogatja, hanem az, hogy megmondja, hogy pl. x irat, amit korábban beadott hányadik oldal hányadik bekezdésére hivatkozik, és úgy olvashat, érvelhet...
Viszont ha életre kell a gép, és másként tördel, és az oldalszámok elcsúsznak... akkor hatalmasat szív a laptopos, csakúgy, ha pl. valami gond lesz a laptopjával.
De még egyszer: fogadj ügyvédet, ne te próbáld meg okosban megcsinálni, mert szemmel láthatólag nem vagy túl okos ehhez. Persze ha ez csak egy elméleti kérdés, akkor az más, de akkor is ez az elméleti álláspontom: pernél ügyvéd kell, ahogy ablakozáshoz is ablakos, gázvezetékszereléshez gázvezetékszerelő...
Köszönöm a kiegészítő választ és a példát is különösen az oldal- és bekezdésbeazonosításra vonatkozóan. Én sem érzem kellően okosnak ehhez magamat, emiatt is próbálok profiktól tanulni. Viszont az autószereléshez nem kell autószerelő az esetemben, mert éppen a márka szervizének autószerelője cserélt kuplungot úgy kb. négy éve az autómban, hogy elhajlította az új kuplung pár lamelláját a váltó tengelyével, ami miatt a kuplung vibrált és tönkrevágta évek alatt a sebváltót is. Amit pár hete cseréltem sajátkezűleg, egy újabb kuplungot is berakva, és akkor láttam az évekkel ezelőtti gyors munka hibáját. Egyébként PhD vagyok...
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
Szívesen.
Az egyértelműség kedvéért: nyilván azért kell mondania, az oldalszámot, bekezdést, mert korábban azokat az iratokat le kellett adnia a bírónak és a másik félnek is, és hogy a többiek is ki tudják bogarászni a saját példányukat.
A leadás meg nem úgy van, hogy a tárgyalást ezzel nyitják meg, hanem egy alkalom az iratok beadása, aztán új időpont a tárgyalás ha új irat, bizonyítékot szeretnél betenni, akkor nagyon nagy valószínűséggel új időpontban folytatódik a tárgyalás, mert időt adnak arra mindenkinek, hogy áttanulmányozza azt, és kialakítsa az azzal kapcsolatos stratégiáját, válaszát...
Ezért nincs hipp-hopp cilinderből előhúzogatás.
Az büntetőeljárásban van de ott is csak a nyomozati szakaszban a rendőr részéről pl. kihallgatásnál. A bíróság előtt nincs. Még az ügyész sem húzogathat elő, hipp-hopp a cilinderből hirtelen bizonyítékokat. Többek között ezért szoktak hosszú ideig tartani a bírósági tárgyalások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!