Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehetek a főbérlőm szüleiv...

Mit tehetek a főbérlőm szüleivel és az ügyvédjükkel?

Figyelt kérdés

Ugyanabban az albérletben voltam éveken át. Sajnos februárban elhunyt a tulajdonos, a szülei örökölték meg a lakást, akik felmondták a bérleti szerződést augusztus végére. Eddig minden tiszta.

Tavaly decemberben a főbérlőm azzal kedveskedett, hogy az ahavi bérleti díjat teljes egészében elengedte nekem, csak a rezsit fizettem.

A szülők gondolom átnézték a bankszámlakivonatokat és látták, hogy a decemberi bérleti díj hiányzik. Most pedig valami ügyvéddel küldtek nekem egy levelet, hogy tizenöt napon belül fizessek, különben bíróságra mennek.

Nagyon megijedtem ettől, nem is érzem korrektnek ezt az eljárást. Sajnos semmi kézzelfogható bizonyítékom nincs rá, hogy nem kellett fizetnem decemberben, ugyanis ezt szóban mondta a főbérlő. Egy hétköznap ő engedte be és felügyelte az érkező szerelőket, én pedig akkor beszéltem vele erről, amikor megjöttem a munkából.

Nagyon nincs kedvem emiatt pereskedni, de nem is akarok fizetni, hiszen jó okkal, a tulajdonos engedélyével nem fizettem. Amikor mondtam a szülőknek, nem hitték el, hogy a lányuk elengedte a bérleti díjat és értelemszerűen én sem tudtam igazolni.

Tudok egyáltalán valamit tenni, vagy legjobb, ha kifezetem azt az egyhavi díjat és békén hagynak?

szept. 17. 10:54
 1/8 anonim ***** válasza:
78%
A világon semmit nem tudsz tenni, fizesd ki, mielőtt több lesz.
szept. 17. 10:59
 2/8 anonim ***** válasza:
39%

Annyit azért kérdezz meg előtte valami jogban jártas személytől, hogy egyáltalán jogosan követelik e rajtad a szülők a díjat, hiszen azzal még papíron a lányuknak tartoztál fizetni, nem nekik.

Ha jogosan kérik, akkor viszont tényleg fizess, szerintem nem éri meg a procedúra.

szept. 17. 12:12
 3/8 anonim ***** válasza:
87%

Tipikus ostoba magyar tévhit (valószínűleg részben a bugyuta amerikai filmek hatása, nem elfeledkezve a meghunyászkodó, gyáva magyar mentalitásról), hogy amiről nincs írásos vagy tárgyi bizonyíték, az olyan, mintha nem is lenne. Ez nem így van.

Feltételezve, hogy a hónap elején fizetsz, a BÉRBEADÓ (véletlenül sem főbérlő) a bérleti díj elengedése után még élt két, két és fél hónapot. Vagyis még legalább egy, de akár két alkalommal is az ő kezéhez teljesítettél. Ha a bérbeadó ragaszkodott volna a decemberi díjhoz, kérhette volna az utólagos fizetést, jogi lépéseket tehetett volna, felmondhatta volna a bérleti szerződést. Hogy nem tett ilyesmit, az a te álláspontodat valószínűsíti, vagyis hogy jogosultként nem is volt szándéka a decemberi díj követelése.

Az eljárás egyébként nem peres eljárás (legalábbis kezdetben), hárommillió forintos tartozásig ugyanis a közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárásnak van helye. Ez gyakorlatilag automatikus, a közjegyző nem vizsgálja érdemben a felek közötti jogviszonyt, kibocsátja a fizetési meghagyást, ha az erre szolgáló űrlapot a fél megfelelően kitölti. Nagyon fontos, ha ilyen fizetési meghagyást bocsátanak ki veled szemben, mindenképpen vedd át, ne trükközz azzal, hogy nem veszed át.

Az átvételt követő tizenöt napon belül ellentmondással élhetsz, ekkor már valóban perré alakul az ügy. Az általad előadottak alapján - bírótól függően - jó eséllyel nyerhető ez az ügy.

szept. 17. 12:45
 4/8 anonim ***** válasza:
85%

#3-as nagyon szépen leírta.

Egy apróságot még beleírnék abba az ellenkérelembe azon felül, amikre #3 utalt.

Ha a későbbi hónapokban szintén az akkori bérbeadónak utaltál, és ő semmiféle visszajelzést nem tett, hogy pl. "ezt most betudom a hiányzó decemberinek, de akkor a januári hiányzik" akár e-mailben, akár postai levélben, akkor vélelmezhető, hogy az ő akaratából lett ez elengedve. Hiszen ha valaki nem fizet nekem, amikor kéne, a legelső, hogy írásban (adott esetben e-mailben) felszólítom, hogy nyoma legyen annak, hogy követelem rajta ezt a pénzt.

szept. 17. 13:38
 5/8 anonim ***** válasza:
53%
#3 légből kapott feltételezéssel élsz, a vége az lesz úgyis, hogy a kérdezőnek kellene bebizonyítania egy szóbeli megállapodás alapján a dolgot, amit igencsak nehéz lesz, de legalább amerikázhattál meg magyarozhattál egyet :D Te végigvinnéd ezek alapján a pert amúgy, vagy csak a neten okoskodsz és más f@szával vernéd a csalánt?
szept. 17. 15:47
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
#5 Ez nem légből kapott feltételezés. A tényállás tisztázása alapvető feladata a bíróságnak. A körülmények, ha nem is százszázalèkban bizonyítják, de a kérdezőt támogatják. Évekig pedánsan fizetett 2023 december hava előtt és után is (sőt, 23 decemberében is a rezsit), pont az a havi lakbèr maradt ki, azóta is? Hagyjuk már. Semmilyen más észszerű magyarázat nem támasztja alá ezt.
szept. 17. 17:03
 7/8 anonim ***** válasza:
Az alperesnek lenne egy vallomása a témában. A felperesnek bizonyítania (de legalábbis alátámasztania) kéne, hogy az alperes hazudik. Ha nem tud prezentálni olyan feljegyzést, levelet, SMS-t, e-mailt, ami alátámasztaná az ő álláspontját, akkor az alperes vallomását nem tudta megdönteni, azt igaznak fogadja el a bíróság.
szept. 17. 18:49
 8/8 anonim ***** válasza:
47%
Tavaly decemberben a szülők sehol nem voltak. Nem velük szerződtél. Arra az időszakra semmi nem illeti őket.
szept. 17. 20:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!