A kínzást mikor tiltották be?
Hülyeséget azért ne írkáljunk már. Attól, mert állandó rendszerességűek pl. a bolti lopások, az még tilos.
Kérdező: Magyarországon már elég régen, a 18. században betiltották, de a világ összes civilizáltabb részén legkésőbb a 19. század közepe felé. Sajnos viszont még ma is vannak olyan helyek (a legsötétebb muszlim államokban, egyes afrikai országokban stb.), ahol a mai napig szerves része a jognak.
Én annyit tudok, hogy II. József uralkodása (1780-1790) idején volt egy cigányper, ahol cigányokat emberevéssel vádoltak. Belőlük a beismerő vallomásokat kínzással szedték ki, és utána nemcsak sokakat kivégeztek, de kínzásszerűen végeztek ki, ahogyan a középkorban szokták, pl. kerékbe töréssel.
Hogy ez már akkor is túlkapásnak minősült-e, vagy szabályos volt, azt nem tudom. Egyébként amikor II. József erről tudomást szerzett, felháborodott és leállíttatta a kivégzéseket.
A világon először, úgy tudom, a Velencei Köztársaságban szüntették meg a kínvallatásokat, az 1600-as évek végén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!